vitamins

50η επέτειος των συμπλεγμάτων βιταμινών Β της Merck Serono

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ενημερωτικές παρουσιάσεις για επαγγελματίες υγείας, θα διοργανώσουν η Merck Serono και οι θυγατρικές της σε όλο τον κόσμο, με αφορμή τον εορτασμό της 50ης επετείου της κυκλοφορίας των συμπλεγμάτων βιταμινών Β, ενός από τα πρώτα συμπλέγματα βιταμινών παγκοσμίως. Σκοπός της εταιρείας είναι να επιστήσει την προσοχή στα κύρια συμπτώματα και τις παρενέργειες της έλλειψης βιταμινών Β.

Οι ανεπάρκειες των βιταμινών Β μπορεί να παρουσιάζουν ποικίλους βαθμούς σοβαρότητας. Μπορεί να οφείλονται σε πολλές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων της χορτοφαγικής διατροφής ή παθολογιών, όπως ο διαβήτης ή ο αλκοολισμός. Η έλλειψη των βιταμινών αυτών μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για πολλά χρόνια. Η διάγνωση πολλές φορές προκύπτει τυχαία από την εμφάνιση των επιπλοκών που συνδέονται με αυτή την έλλειψη. Η πρώιμη διάγνωση αποσκοπεί στην πρόληψη των παρενεργειών της ανεπάρκειας και των μακροπρόθεσμων επιπλοκών της.

Ο ρόλος του συμπλέγματος βιταμινών Β στην αντιμετώπιση των διαφόρων κλινικών εκδηλώσεων της ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένων των νευροπαθειών υποστηρίζεται από πολλές ερευνητικές μελέτες.

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β ενδείκνυται για τις ανεπάρκειες βιταμινών που περιλαμβάνουν τη βιταμίνη B1, B6 ή B12 ανάλογα με το σύμπλεγμα που είναι εγκεκριμένο σε κάθε χώρα. Ορισμένα από τα σκευάσματα της Merck Serono που διατίθενται σε συγκεκριμένες χώρες περιέχουν δικλοφενάκη, δεξαμεθαζόνη ή γαβαπεντίνη (σε συνδυασμό με τα συμπλέγματα βιταμινών Β, και ενδείκνυνται επίσης για τον νευροπαθητικό πόνο. Η εταιρεία θα επιδιώξει να λάβει άδεια κυκλοφορίας σε επιπλέον χώρες για παρόμοιες θεραπείες με σύμπλεγμα βιταμινών Β που συνδέονται με πόνο.

Το προϊόν που κυκλοφορεί είναι ένα σύμπλεγμα τριών βασικών νευροτροπικών βιταμινών Β, το οποίο εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία το 1962 και διατίθεται στο εμπόριο σε διάφορες ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές με διάφορες δοσολογίες, συνθέσεις και ενδείξεις. Σήμερα, διατίθεται στο εμπόριο σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως. Το 2011, περισσότερες από 1,3 δισ. μονάδες συμπλεγμάτων βιταμινών Β της Merck Serono χορηγήθηκαν για έγχυση ή κατάποση παγκοσμίως.

«Η ανεπάρκεια των βιταμινών B1, 6 και 12 και οι συνδεόμενες με αυτή κλινικές εκδηλώσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών», δήλωσε η Belén Garijo, Επικεφαλής Παγκόσμιων Επιχειρήσεων στη Merck Serono.

«Εργαζόμαστε διαρκώς επί 50 έτη για την ανάπτυξη της οικογένειας των συμπλεγμάτων των Βιταμινών Β με ένα πλήθος καινοτόμων συνθέσεων και προϊοντικών επεκτάσεων που πληρούν τις ατομικές ανάγκες των ασθενών μας, συμπεριλαμβανομένων όσων ζουν σε αναδυόμενες χώρες».

Για παράδειγμα, η Merck Serono ανέπτυξε μία σύριγγα διπλού θαλάμου που επιτρέπει καλύτερη διατήρηση και αντοχή του προϊόντος σε ακραίες θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να παρατηρηθούν σε ορισμένες περιοχές. Η σύριγγα διπλού θαλάμου θα κυκλοφορήσει στη διάρκεια του 2012, μετά από τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο.

Σχετικά με το ρόλο των βιταμινών

Η θειαμίνη ή βιταμίνη B1, είναι αναγκαία για το μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών στους περισσότερους οργανισμούς. Η δραστική μορφή της θειαμίνης, η διφωσφορική θειαμίνη, λειτουργεί ως συμπαράγοντας για περισσότερα από 24 ένζυμα και απαιτείται σε πολλά στάδια του αναβολικού και καταβολικού ενδιάμεσου μεταβολισμού, όπως ο ενδοκυτταρικός μεταβολισμός της γλυκόζης. Η διφωσφορική θειαμίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης μέσω της αλυσίδας του Krebs στο εσωτερικό κάθε κυττάρου και αποτελεί επίσης ρυθμιστή της νευρωνικής και νευρομυϊκής διαβίβασης. Η πιο γνωστή εκδήλωση της ανεπάρκειας θειαμίνης είναι το μπέρι-μπέρι, μια νευρολογική και καρδιαγγειακή νόσος. Η απουσία ή η σοβαρή έλλειψη θειαμίνης στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff (γνωστό επίσης και ως εγκεφαλικό μπέρι-μπέρι), μια εντυπωσιακή νευροψυχιατρική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από παράλυση των οφθαλμικών κινήσεων, οριζόντιο νυσταγμό, πυρετό, αταξία, μη φυσιολογική στάση και βηματισμό, και τέλος εμφανώς ανώμαλη νοητική λειτουργία. Φυσικές πηγές θειαμίνης είναι το κρέας (κυρίως το άπαχο χοιρινό), το συκώτι, τα πουλερικά, τα αυγά, το ψάρι, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα φιστίκια και τα σιτηρά ολικής άλεσης, ενώ μικρή ποσότητα θειαμίνης βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά.

Η βιταμίνη Β6 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία εμπλέκεται σε πολλές μεταβολικές διεργασίες. Η φωσφορική πυριδοξάλη (PLP) είναι η πιο δραστική μορφή της βιταμίνης Β6 και δρα ως συνένζυμο σε περισσότερες από 180 ενζυμικές αντιδράσεις οι οποίες συνδέονται με το μεταβολισμό των αμινοξέων και το μεταβολισμό σακχάρων και λιπαρών οξέων. Ιστορικά, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 έχει συσχετιστεί με την πελλάγρα και την αναιμία, οι οποίες παρατηρούνται σε περιπτώσεις σοβαρής ανεπάρκειας της βιταμίνης Β6. Σημαντικές πηγές βιταμίνης B6 είναι το κρέας, προϊόντα ολικής άλεσης και λαχανικά.

Η βιταμίνη B 12 είναι ένα πανταχού παρόν ένζυμο το οποίο εμπλέκεται σε σημαντικές ενδοκυτταρικές ενζυμικές αντιδράσεις. Στο αίμα, η τρανσκοβαλαμίνη μεταφέρει τη βιταμίνη B12 στα κύτταρα του οργανισμού. Στην κυτταρική μεμβράνη, το σύμπλεγμα εσωτερικεύεται και μετά την ενζυματική διάσπαση η βιταμίνη τελικά μετατρέπεται σε μεθυλοκοβαλαμίνη. Η μεθυλοκοβαλαμίνη μαζί με το φολικό οξύ έχει ρόλο συνενζύμου για τη συνθάση μεθειονίνης, το οποίο καταλύει τη μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε μεθειονίνη, η οποία απαιτείται για τη σύνθεση S-αδενοσυλμεθειονίνης, καθολικού δότη για σχεδόν 100 διαφορετικά υποστρώματα, συμπεριλαμβανομένων του DNA, του RNA, ορμονών, πρωτεϊνών και λιπιδίων. Τα κλινικά συμπτώματα της ανεπάρκειας της Β12 περιλαμβάνουν νευρολογικές και αιματολογικές ενδείξεις. Τα νευρολογικά συμπτώματα θεωρούνται εκδήλωση νόσου. Συχνά, παρατηρούνται χωρίς σημαντικές αιματολογικές ενδείξεις. Άφθονη βιταμίνη Β12 βρίσκεται στο κρέας, στα γαλακτοκομικά, στα θαλασσινά και το συκώτι, αλλά καθόλου στα λαχανικά και τα όσπρια.

Σχετικά με το σύμπλεγμα βιταμινών Β της Merck Serono

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β της Merck Serono είναι συνδυασμός τριών βιταμινών Β (B1, 6 και B 12) σε επικαλυμμένα δισκία ή ενέσιμη σύνθεση.

Πρόκειται για αποκλειστικά συνταγογραφούμενο φάρμακο, το οποίο ενδείκνυται για την αντιμετώπιση ανεπαρκειών των βιταμινών Β1, Β6 ή/και Β12. Σε ορισμένες χώρες ενδείκνυται επίσης για τη θεραπεία νευρίτιδας και νευραλγίας (νευροπάθειες), π.χ.: Νευραλγία του τριδύμου, μεσοπλεύρια νευραλγία, ισχιαλγία, οσφυϊκό σύνδρομο, αυχενικό σύνδρομο, σύνδρομο ώμου-βραχίονα, ριζονευρίτιδα λόγω εκφυλιστικών νόσων της σπονδυλικής στήλης, παράλυση προσωπικού νεύρου.

 

© 2024 foodbites