healthywoman

7 διατροφικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Έχετε επιλέξει να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να παρακολουθείτε το βάρος και την υγεία σας. Υπάρχουν όμως μερικά διατροφικά λάθη που γίνονται συχνά και που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Ποια είναι τα λάθη αυτά και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε;

1. Επιλογή μόνο βιολογικών προϊόντων. Η επιλογή των συγκεκριμένων προϊόντων είναι σοφή όταν αφορά ορισμένα τρόφιμα, όπως είναι το κρέας ή οι φράουλες. Όμως δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά σε άλλα προϊόντα, όπως τα αβοκάντο ή τα αυγά.

Δεν πρέπει να υποθέτετε ότι όλα τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά, ή ότι τα βιολογικά συνεπάγεται ότι είναι και υγιεινά. Μην ξεχνάτε ότι τα  υψηλής θερμιδικής αξίας, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά βιολογικά προϊόντα και δημητριακά δεν διαφέρουν από τα αντίστοιχα μη βιολογικά.

2. Υπερκατανάλωση βιταμινών και συμπληρωμάτων.  Σ’ αυτή την περίπτωση δεν ισχύει το «όσο περισσότερα τόσο καλύτερα». Στην πραγματικότητα, όταν αφορά βιταμίνες και συμπληρώματα, οι μεγάλες ποσότητες ενός καλού προϊόντος μπορεί να είναι επιβλαβείς.

Το 2011, μια ανάλυση σε σχεδόν 40.000 γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής – κυρίως σιδήρου – διέτρεχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, αν και οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι για την αιτία. Δεν υπάρχουν πραγματικά μακροχρόνιες μελέτες που δείχνουν σαφή οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Αν πρόκειται να πάρετε συμπληρώματα, να τα λαμβάνετε με μέτρο και να ακολουθείτε τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις.

3. Αποκλεισμός του νατρίου από τη διατροφή. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο υψηλής πίεσης, και πολλοί καταναλώνουν πάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα. Το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάζοντος νατρίου προέρχεται από συσκευασμένα και έτοιμα φαγητά, ντρεσσινγκς, και από κατεψυγμένα γεύματα. Πρέπει να ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες για την περιεκτικότητα του προϊόντος σε νάτριο. Το Institute of Medicine των ΗΠΑ συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης κάτω από 2.300 mg ανά ημέρα, και κάτω από 1.500 mg για τους ανθρώπους άνω των 51 ετών, και όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.

4. Κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς θερμίδες. Τα συγκεκριμένα αναψυκτικά μπορεί να μην προσθέτουν θερμίδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ωφελούν την υγεία.

Μελέτες που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας το 2011 δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Η πρώτη έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που έπιναν πολλά αναψυκτικά διαίτης είδαν σε μια δεκαετία την περίμετρο της μέσης τους να μεγαλώνει πέντε φορές περισσότερο από αυτή των συνομηλίκων τους που δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά διαίτης. Η δεύτερη έδειξε ότι ποντίκια που τρέφονταν με την τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

5. Υπερκατανάλωση νερού. Ούτε η αφυδάτωση είναι καλή για τον οργανισμό ούτε η υπερβολική κατανάλωση νερού.  Ειδικά εάν τρέχετε τον πρώτο σας μαραθώνιο ή εκτελείτε κάποια άλλη άσκηση για πολύ ώρα, είναι σημαντικό να αποφύγετε να καταναλώσετε πολύ νερό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπονατριαιμία.

6. Υγιεινό προϊόν δεν σημαίνει υγιεινή τροφή. Τροφές που διαφημίζονται ως υγιεινές, προβάλλοντας ότι είναι καθ’ όλα φυσικές, μπορεί να ακούγεται ελκυστικό, αλλά στην πραγματικότητα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δίνει ένα αρκετά χαλαρό ορισμό του τι ακριβώς σημαίνει αυτή η λέξη. Ο FDA συμφωνεί με οποιοδήποτε προϊόν ισχυρίζεται ότι είναι φυσικό, εφ ‘όσον δεν περιέχει προσθήκη χρώματος, τεχνητή γεύση, ή συνθετικές ουσίες.

Προσοχή πρέπει να δίνεται και στα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προϊόντα, καθώς ενδεχομένως να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, νάτριο, θερμίδες  ή όλα τα παραπάνω.

7. Αποφυγή λαχανικών και φρούτων.  Όλοι, λίγο ή πολύ, γνωρίζουν ότι πρέπει να τρώνε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Η κατανάλωση άφθονων λαχανικών και φρούτων βοηθά στη μείωση του κινδύνου για καρδιακή νόσο και αρκετές μορφές καρκίνου, και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Ωστόσο, αρκετοί παραβλέπουν την οδηγία και δεν καταναλώνουν τις συνιστώμενες μερίδες.

Πηγή: huffingtonpost

© 2024 foodbites