woman drinking milk

Άλλος ένας μύθος καταρρέει: Το πολύ γάλα στα παιδιά δεν δημιουργεί ανθεκτικό σκελετό στους ενήλικες

Σε πόσες οικογένειες η επιμονή των γονιών στη πρόσληψη γάλακτος από τα παιδιά έχει δημιουργήσει τεράστια ενδοοικογενειακά προβλήματα και κυρίως την πλήρη απέχθεια του γάλακτος την υπόλοιπη ζωή των καταπιεσμένων παιδιών και την αντικατάστασή του από Coca Cola; Kι όμως οι γονείς είχαν δίκιο, ακόμα και το 2010 οι επίσημες «Διαιτητικές οδηγίες για τους Αμερικανούς» συνιστούσαν τουλάχιστον 3 ποτήρια γάλα την ημέρα στα παιδιά για την δημιουργία καλού σκελετού.
Τα πράγματα όμως στην επιστήμη δεν είναι σίγουρα εάν δεν έχουν επισταμένα μελετηθεί. Μια καινούργια μελέτη από το περιοδικό JAMA Pediatrics σε περισσότερα από 96000 άτομα, με παρακολούθηση για περισσότερο από 22 χρόνια, έδειξε προς μεγάλη έκπληξη όλων ότι είτε τα παιδιά πίνουν πολύ, είτε λίγο γάλα, όταν μεγαλώσουν ο κίνδυνος να πάθουν οστεοπορωτικό κάταγμα είναι ο ίδιος.  Τα αποτελέσματα ακόμη έδειξαν ότι ιδιαίτερα στους άνδρες για κάθε επιπλέον ποτήρι γάλακτος ο κίνδυνος όταν μεγαλώσουν να υποστούν οστεοπορωτικό κάταγμα αυξάνει κατά 9%. Αντίθετα η κατανάλωση τυριού δεν έχει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα και στις γυναίκες και στους άνδρες.
Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να ερμηνευθούν τα παραπάνω εντυπωσιακά ευρήματα.
 
 
Πηγή: www.osteonews.gr 

Βιβλιογραφία
Diane Feskanich, Heike A. Bischoff-Ferrari, A. Lindsay Frazier, Walter C. Willett. Milk Consumption During Teenage Years and Risk of Hip Fractures in Older Adults. JAMA Pediatrics, 2013; DOI:10.1001/jamapediatrics.2013.3821

© 2024 foodbites