Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κρήτης


Μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με το logo ΚΡΗΤΗ και όνομα «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης», φιλοδοξεί να συγκεντρώσει και να προωθήσει τα αγροτικά τοπικά προϊόντα.

Στην εταιρεία αυτή, συμμετέχουν ενεργά πολλά γνωστά ονόματα από το νησί, αλλά και πολλοί παραγωγοί που μέχρι τώρα με πολύ μεγάλη δυσκολία προσπαθούσαν να βιοπορήσουν από την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία.

Ο στόχος τους αρχικά είναι να δημιουργηθεί ένα δυνατό εργαλείο, για να στηρίξει και να προωθήσει την ανάπτυξη του πρωτογενούς φορέα.

Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες κινήσεις των τελευταίων ετών, αφού σηματοδοτεί μια νέα πορεία στην ανάπτυξη της νήσου σε παραγωγικό και οικονομικό επίπεδο.

Η ιδέα αυτή δεν είναι τόσο πρωτότυπη. Στηρίζεται στη λογική των παλαιών αγροτικών συνεταιρισμών, φιλοδοξεί όμως και προσπαθεί να εξαλείψει τις παθογόνες αιτίες που οδήγησαν τις παλιές αυτές συσπειρώσεις σε μαρασμό και οικονομική καταστροφή.

Στις 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με τα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων φορέων παραγωγής βιολογικών προϊόντων και της Κυρίας Βρέντζου της αντιπεριφεριάχη Κρήτης, αρμόδιας για θέματα αγροτικής ανάπτυξης. Εκεί τονίστηκε, ότι η «Σύμπραξη» είναι η βασικότερη δομή, ώστε να προωθηθεί η πασίγνωστη Κρητική (Μεσογειακή) διατροφή αλλά και να διαφημιστούν τα Κρητικά προϊόντα εκτός Ελλάδος. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει στα βιολογικά Κρητικά προϊόντα, πρέπει να αποδώσουν και βέβαια δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από μια ενιαία επικοινωνιακή πολιτική και δράση, αλλά και μία οργάνωση που θα πιστοποιεί τα προϊόντα αυτά και θα τα κάνει προσιτά τόσο στην εγχώρια όσο και στις ξένες αγορές.

Στην εταιρεία θα συμμετέχουν με πλειοψηφία 51% οργανώσεις και συσπειρώσεις παραγωγών αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων της Κρήτης, τοπικές μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και κατά 49% η Περιφέρεια Κρήτης.

Οι βασικοί στόχοι θα είναι:

Ο έλεγχος και η πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων, η αύξηση της παραγωγής των βιολογικών, η βελτιστοποίηση των συσκευασμένων τροφίμων, η διατήρηση απειλούμενων από εξαφάνιση φυλών και αγροτικών ειδών, η επικοινωνία και η διαφήμιση των παραγόμενων προϊόντων, η μείωση της ανεργίας στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο, η ανάπτυξη του αγροτουρισμού,  και η βελτίωση του τοπικού εισοδήματος τόσο από την καλλιέργεια και την κτηνοτροφία όσο και από την μεταπώληση και τον τουρισμό.

Η «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης», είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στους τομείς παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων αλλά και μοναδική στο επίπεδο συνολικής προβολής τους. Οι συντελεστές της είναι έτοιμοι και έμπειροι ο καθένας στον τομέα του ενώ η Περιφέρεια θα εξασφαλίσει την ασφάλεια την πιστοποίηση και τη μαζικότητα της προσπάθειας αυτής.

 

 

© 2021 foodbites