borina 2014

Βοροινά 2014

Χρόνια τώρα τα Βοροινά είναι μια έκθεση που διαθέτει ένα ιδιαίτερο κύρος καθώς συγκεντρώνει ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει ο αμπελώνας της Βορείου Ελλάδας. Ούτως ή άλλως, λόγω της μορφολογίας και το κλίματος τα κρασιά που παράγονται εκεί, έχουν αυτό το μοναδικό terroir που αντίστοιχα και για άλλους λόγους έχουν η Σαντορίνη, η Νεμέα και η Κρήτη.
Επίσης, το σημείο που γίνεται η έκθεση και συγκεκριμένα το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία τη καθιστούν άνετη και ξεκούραστη δοκιμάζοντας και απολαμβάνοντας πραγματικά χωρίς πίεση όλα τα προϊόντα των παραγωγών.
Το 2013 λοιπόν ήταν μια ιδιαίτερα καλή χρονιά που φάνηκε άμεσα με τα λευκά που ήδη κυκλοφόρησαν και με τα κόκκινα του που θα βγούνε στην αγορά σταδιακά τους επόμενους μήνες ή χρόνια.
Έτσι λοιπόν επισκεπτόμενος την έκθεση σας παραθέτω ευθύς αμέσως τις εντυπώσεις μου.

Σε επίπεδο οινοποιείου, διακρίνω μια συνεχή εξέλιξη και βελτίωση στα κρασιά τους, στα Κτήματα: Άλφα, Κεχρή, Κυρ Γιάννη, Στεργίου, Πόρτο Καρρά, Βιβλία Χώρα, Κατσαρού, Αρβανιτίδη.

Σε επίπεδο κρασιών (λευκών)ξεχώρισα:

Κτήμα Κατσαρού Chardonnay 2013. Πάντα μοναδικό το βαρελάτο λευκό του Κτήματος με τα πολύπλοκα αρώματα φρούτων αλλά και τις τόσο ισορροπημένες νίξεις βανίλιας και καπνού. Επίσης, ογκώδες στο στόμα με την ανάλογη οξύτητα και μακρά διάρκεια και επίγευση.

Κτήμα Γεροβασιλείου. Η τριάδα των επίσης βαρελάτων λευκών του 2013 Chardonnay Chauvignon-Viogner – παραμένουν πάντα στη κορυφή της γευστικής μου εκτίμησης με κορυφαίο το βερυκοκένιο και «λιπαρό» Viogner.

Κτήμα Παυλίδη. Τα δύο λευκά του, το Ασύρτικο 2013 που μέσα από την διαδικασία sur lie (παραμονή του κρασιού στις οινολάσπες του για 6 μήνες)αποκτά έναν μοναδικό αρωματικό χαρακτήρα και στο στόμα mineral και υψηλή οξύτητα, το δε Chardonnay 2013 που επιπλέον ζυμώνεται σε δρύινα βαρέλια αποκτά έναν μοναδικό όγκο για λευκό αλλά και μια τέλεια ισορροπία οξύτητας και γλυκιάς επίγευσης.

Κτήμα Άλφα. Η φρέσκια Μαλαγουζιά του 2013 εξαιρετική! Το φρούτο και το νεύρο σε σωστές δόσεις με τα τροπικά αρώματα της ποικιλίας! Το δε Chauvignon κορυφαίο! Ανοιχτή μύτη τροπικών φρούτων και γεμάτο δροσερό στο στόμα και με εκπληκτική μακρά αρωματική επίγευση.

Κτήμα Βιβλία Χώρα. Όβηλος 2013 !! Η άψογη συνύπαρξη του αρωματικού και μελένιου Semillon με το τραγανό Ασύρτικο μας δίνουν ένα γευστικό ποίημα! Πληθωρικό, γεμάτο, λιπαρό και συνάμα δροσερό με mineral ευχάριστη αίσθηση. Επίσης,
Πλαγίως 2013. (Charadonnay – Ασύρτικο). Το βαρέλι έχει αγγίξει τα πάντα στη σωστή δόση! Από το ελαφρώς χρυσοκίτρινο χρώμα, την απίστευτη μύτη αποξηραμένων φρούτων,μελιού, ξηρών καρπών. Πλούσιο σώμα, γεμάτο, λιπαρό και με μακρά επίγευση.

Κτήμα Στεργίου. Άσπρη Πέτρα 2013. Φινέτσα και τροπικά φρούτα σε όλο το μεγαλείο τους σε συνδυασμό με την ευχάριστη οξύτητα δίνουν ένα αρμονικό αποτέλεσμα!(Sauvignon blanc- Riesling)

Κτήμα Πόρτο Καρρά. Μαλαγουζιά 2013. Σταθερή αξία. Πολυπλοκότητα στη μύτη με τα τροπικά φρούτα αλλά και μέντα, άνθη, χαμομήλι. Στο στόμα συνεχίζει η αρωματική ένταση αλλά σε ισορροπία με μεταλλικότητα και τραγανή οξύτητα.

Στα κόκκινα η επιλογή μεγαλύτερη!

Κτήμα Κitrus. Νέο οινοποιείο από την Πιερία. Το Syrah του 2011, γεμάτο, με καλή ισορροπία φρούτου-οξύτητα-τανινών και.. τιμής!!!

Κτήμα Αβέρωφ. Rossiu Di Munte 2011 από την ποικιλία Βλάχικο. Μια ποικιλία που αθόρυβα βελτιώνεται και εξελίσσεται, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα οποία ξεχωρίζουν για την αρωματική τους ένταση των μπαχαρικών και ντομάτας. Στο στόμα σαρκώδες με ευχάριστη οξύτητα και μακρά πικάντικη επίγευση.

Κτήμα Στεργίου (Ξινόμαυρο-Cabernet-Merlot). 2008 Φοβερό χαρμάνι με πλούσια αρωματική παλέτα μπαχαρικών, βανίλιας και φρούτων του δάσους. Στο στόμα πλούσιο και εκρηκτικό με μακρά πικάντικη επίγευση.

Κτήμα Άλφα. Tannat 2009 Η ξεχωριστή αυτή ποικιλία από την Ουρουγουάη βρήκε τον δάσκαλο της στο οινοποιείο στο Αμύνταιο. Πλούσιο αρωματικά και γευστικά με υψηλή συμπύκνωση, μαλακές τανίνες και μακρά διάρκεια στην επίγευση.

Κτήμα Κεχρή. Το Κτήμα είναι γνωστό για την gourmet άποψη της Ρετσίνας αλλά εκπλήσσει ευχάριστα με ένα κόκκινο. To Γένεσις του 2013. (Merlot-Ξινόμαυρο).Ο ορισμός του value for money! Ζωηρό, λαμπερό κόκκινο χρώμα, πολύπλοκο αρωματικά, με φρούτο αλλά και στοιχεία του Ξινόμαυρου, δηλαδή, ντομάτας, ελιάς. Στο στόμα πλούσιο, με στρογγυλές τανίνες και μακρά επίγευση.

Κτήμα Αρβανιτίδη. Σορόκος 2013. Τρομερή σχέση ποιότητας-τιμής σε αυτό το χαρμάνι Merlot-Ξινόμαυρο που βγάζει έντονο, ζωηρό κόκκινο χρώμα, φρεσκάδα γλυκών φρούτων και κανέλλας στη μύτη και μαλακό, στογγγυλό στη γεύση.

Κτήμα Τσάνταλη. Άβατον 2008. Απλά, Μεγαλειώδες! Σκούρο, αδιαπέραστο μαυροκόκκινο χρώμα που σε προδιαθέτει για την συμπύκνωση που θα συναντήσεις.. Αρώματα μπαχαρικών, φρούτων του δάσους και η βανίλια του βαρελιού. Στο στόμα ογκώδες, πλούσιο, εκρηκτικό, με μακρά, πολύ μακρά σοκολατένια επίγευση.

Κτήμα Γεροβασιλείου. Evangelo.(Syrah-Viogner) 2008. Υπέροχο! Βαθυκόκκινο χρώμα, στη μύτη πλούσια παλέτα γλυκών φρούτων και μπαχαρικών και στο στόμα ελαιώδες, ευχάριστο, γλυκόπιοτο, μαλακό με ευχάριστες τανίνες και φινετσάτο τελείωμα. Επίσης.
Άβατον 2008. Αξίζει της προσοχής μας αυτό το κορυφαίο κρασί λόγω της σύστασης του, δηλαδή από τρεις Ελληνικές ποικιλίες. Λημνιό-Μαυροτράγανο-Μαυρούδι. Χρώμα πυκνό, ιώδες, στη μύτη κακάο, φρούτα του δάσους και στο στόμα ισορροπεί τέλεια το φρούτο, η οξύτητα και οι τανίνες. Η επίγευση του εξαιρετική, πιπεράτη και μακρά.

Κτήμα Βιβλία Χώρα. Όβηλος (Cabernet)2008. Έντονο, πορφυρό χρώμα . Στη μύτη πολύπλοκο, φρούτα του δάσους, σοκολάτα, ξηροί καρποί όλα σε αρμονία! Πληθωρικό, ζεστό, με δυνατές αλλά ευχάριστες τανίνες και αρκετά μακρά επίγευση.

Κτήμα Κυρ Γιάννη. Διάπορος (Ξινόμαυρο-Syrah)2009. Βαθυκόκκινο χρώμα, στη μύτη διακρίνεις τα χαρακτηριστικά του Ξινόμαυρου με έμφαση στα μπαχαρικά. Στο στόμα στιβαρό, δυνατό, με τανίνες και οξύτητες σε πλήρη αρμονία με το φρούτο και μοναδική μακρά, μακρά πικάντικη, πιπεράτη επίγευση!

Τέλος, διέκρινα τρεις διαφορετικές εξαιρετικές ετικέτες που αξίζουν να δώσετε την προσοχή σας!

Κτήμα Γεροβασιλείου. Όψιμος Τρύγος. Η Μαλαγουζιά στην γλυκιά της έκδοση. Εξαιρετικό επιδόρπιο κρασί με παλαίωση για τρία χρόνια σε βαρέλι αποκτώντας έτσι χρυσοκίτρινο λαμπερό χρώμα, μύτη φρούτων όπως αχλάδι ροδάκινο και στόμα λιπαρό, ελαιώδες αλλά και με την ευχάριστη παρουσία της οξύτητας που του δίνει την απαραίτητη φρεσκάδα.

Κτήμα Ζοίνος (Ζίτσα). Aurelia. Αφρώδες Ροζέ.(Ντεμπίνα-Βλάχικο-Μπεκάρι). Αποκάλυψη!! Μοναδικό ζωντανό ροζέ χρώμα. Αρώματα κόκκινων φρούτων. Στο στόμα εκρηκτικό!! Κορυφαίος συνδυασμός έντονης οξύτητας, διοξειδίου και τανινών και φρούτου. Επίγευση μοναδική ,καθαρτική!!

Κτήμα Γλίναβου (Ζίτσα). Grand Reserve. Τσίπουρο παλαιωμένο δυο χρόνια σε βαρέλι. Καραμελένιο, βανιλάτο, ξηροί καρποί και μέλι στη μύτη που περνάνε και στη γεύση, μεσαίου όγκου σβήνοντας στην επίγευση απαλά.

Χαράλαμπος Θάνος – Οινογράφος/καβίστας
info@cavanapoleon.gr

© 2024 foodbites