chia

Σπόροι Chia: Μια αρχαία τροφή των Αζτέκων

Οι σπόροι chia είναι πολύ μικροί καρποί οι οποίοι ήταν πιθανώς τροφή των Αζτέκων. Είναι επίσης γνωστοί με την ονομασία Salvia Hispanica και ανήκουν στην οικογένεια των φυτών που ανήκει η μέντα.

Η πιθανέστερη καταγωγή τους είναι από την κεντρική Αμερική και καλλιεργούνται κυρίως στην Αργεντινή και στο Περού. Έχουν καφέ χρώμα (από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο) με κάποιες ποικιλίες να υπάρχουν και σε λευκό, μπεζ και γκρι. Η γεύση της λευκής ποικιλίας είναι σχετικά ουδέτερη ενώ της καφέ παρουσιάζεται ως εντονότερη. Πολλοί ειδικοί διατροφής κατατάσουν τους σπόρους αυτούς στις κορυφαίες θέσεις των λειτουργικών τροφίμων λόγω των αρκετά ολοκληρωμένων διατροφικών δυνατοτήτων του. Περιέχουν καταρχάς από 15% έως 17 % ω-3 λιπαρών στην μορφή του α-λινολενικού οξέως και από 5% έως 8% ω-6 στην μορφή του γ-λινολενικού οξέως. Τα δύο αυτά λιπαρά χρησιμοποιούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό και έχουν συνδεθεί με πολλές ευεργετικές δράσεις. Επίσης έχει 23% πρωτεΐνη και είναι καλή πηγή βιταμίνης Β9, ασβεστίου,αντιοξειδωτικών και πολυακόρεστων λιπαρών. Επί πλέον θεωρούνται χρήσιμοι για εκείνους που θέλουν να καταναλώνουν περισσότερες ίνες λόγω της καλής περιεκτικότητας ινών που παρουσιάζει. Ενδιαφέρον θεωρείται ότι μόνο μία κουταλιά σπόρων μας προμηθεύει με αρκετά φαινολικά αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες.

Μερικές πιθανές επιδράσεις στον οργανισμό είναι:

  • Πιθανώς να προστατεύει από κάποιες καρδιοαγγειακές παθήσεις εξαιτίας των καλών λιπαρών και των ινών που που περιέχει.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην αντιοξειδωτική δράση λόγω της περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά.
  • Ίσως να μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες μορφές καρκινογένεσης.
  • Περιέχει χρήσιμες βιταμίνες όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη και φολικό οξύ. Η νιασίνη συγκεκριμένα βοηθά στην μείωση της LDL χοληστερίνης (κακή χοληστερίνη).
  • Παρέχει χρήσιμα μέταλλα στον οργανισμό (ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, μαγγάνιο και μαγνήσιο) τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, σύνθεση ενζύμων και στην ρύθμιση καρδιακών και μυοσκελετικών λειτουργιών.
  • Θεωρείται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τρόφιμο και πιθανώς βοήθά στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες πιθανώς να μπορεί να βοηθήσει με κάποιες διαβητικές ασθένειες.

Οι σπόροι chia έγιναν τα τελευταία χρόνια γνωστοί στο ευρύ κοινό και νέες έρευνες πραγματοποιούνται για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτό το πολύ ενδιαφέρον τρόφιμο.
Σε μερικές περιπτώσεις καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν την κατανάλωση. Τα άτομα που έχουν αλλεργίες σε άλλους σπόρους (σουσάμι,λιναρόσπορο) πρέπει να προσέχουν καθώς μπορεί να παρουσιάζεται σε αυτούς διασταυρούμενη αλλεργική αντίδραση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Νίκος Τσαατάζογλου – Τεχνολόγος Τροφίμων

Πηγές
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518271/
http://www.nutrition-and-you.com/chia-seeds.html
http://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=chia_salba_ps

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

 

© 2024 foodbites