Νερό από καρύδα – coconut water: κάτι παραπάνω από μια εξωτική γεύση

Η καρύδα είναι ο καρπός  του είδους φοίνικα με βοτανική ονομασία cocos nucifera. Τα δέντρα αυτά ευδοκιμούν στη Μαλαισία, Πολυνησία, ΝΑ Ασία, Νότιο Αμερική, Νησιά του Ειρηνικού, Χαβάη, κ.α.
Το νερό της καρύδας είναι το υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό των νέων πράσινων ακόμη καρύδων και στην ουσία αποτελεί το υδατικό μέρος του ενδοσπερμίου. Στις τροπικές περιοχές που ευδοκιμεί (Καραϊβική, νησιά του Ειρηνικού, Βραζιλία, νοτιανατολική Ασία κλπ) συνήθως το πίνουν χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι τοποθετημένο κατευθείαν μέσα στον καρπό αλλά και το χρησιμοποιούν και στη μαγειρική. Το νερό καρύδας που δεν πρέπει να συγχέεται με το γάλα καρύδας, είναι το διαυγές υγρό (τουλάχιστον 95% νερό) ή ακριβέστερα το υδατικό διάλυμα που βρίσκεται μέσα στον καρπό της καρύδας και το οποίο ουσιαστικά φιλτράρεται από τις πυκνές του ίνες.  Στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του καρπού αποτελεί το μέσο στο οποίο αιωρείται το ενδοσπέρμιο το οποίο στα μετέπειτα στάδια ανάπτυξης εναποτίθεται περιφερειακά του καρπού και σχηματίζει το βρώσιμο μέρος του. Από το τρίψιμο του στερεού βρώσιμου ενδοσπερμίου με ή χωρίς προσθήκη νερού προκύπτει το γάλα της καρύδας.
Αυτό που κάνει ιδιαίτερο το νερό της καρύδας είναι η περιεκτικότητά του κυρίως σε μέταλλα, βιταμίνες, αμινοξέα καθώς και σε κάποια σάκχαρα και άλλα συστατικά (φυτοορμόνες).
Η περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά στοιχεία κυρίως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο του δίνουν μια πολύ μεγάλη χρήση τόσο ως φυσικό ισοτονικό ποτό ιδιαίτερα για ανθρώπους με τυπική κανονική αθλητική δραστηριότητα που χρειάζονται τη γρήγορη ενυδάτωση του οργανισμού και την αναπλήρωση αυτών των απαραίτητων ηλεκτρολυτών. Σε καταστάσεις όμως πολύ έντονης αθλητικής δραστηριότητας που οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως από την κατανάλωση μόνο νερού καρύδας λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε κάποια συστατικά (πχ υδατάνθρακες, νάτριο, πρωτεΐνες).
Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β το καθιστούν επίσης σύμμαχο στη διατροφή. Περιέχει σημαντικές ποσότητες σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9, οι οποίες είναι σημαντικές για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.
Οι φυτοορμόνες που επίσης περιέχονται στο νερό της καρύδας αποτελούν μια ομάδα φυσικά υπαρχόντων οργανικών συστατικών που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη ρύθμιση των λειτουργιών του φυτού. Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια αξιολογούν την πιθανή θετική επίδραση που μπορεί να έχουν αυτές και στον ανθρώπινο οργανισμό. Το νερό της καρύδας περιέχει τις φυτοορμόνες ωξίνη (auxin – ινδολ-3-οξικό οξυ), κυτοκινίνες, (κινιτίνη,  trans-ζεατίνη κλπ), γιβερελλίνες κ.ά.
Το νερό της καρύδας στις διάφορες μορφές που κυκλοφορεί είτε αυτούσιο είτε σε συνδυασμό με χυμούς, ορρό γάλακτος κλπ έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μια αυξανόμενη καταναλωτική τάση την οποία την απολαμβάνουν κυρίως λόγω της φυσικότητάς του και των ηλεκτρολυτών (μεταλλικών στοιχείων) που παίρνουν αλλά κυρίως για την αναζωογονητική και ωραία γεύση του.

Βιβλιογραφία

  1. Yong, J. W. H., Ge, L., Ng, Y.F. and Tan, S.:The Chemical Composition and Biological Properties of Coconut (Cocos nucifera L.) Water. , Molecules 2009, 14, 5144-5164
  2. Minorsky, P.V. The hot and the classic. Kinetin: The elixir of life? Plant Physiol. 2003, 132,1135–1136
  3. Saat, M.; Singh, R.; Sirisinghe, R.G.; Nawawi, M. Rehydration after exercise with fresh young coconut water, carbohydrate-electrolyte beverage and plain water. J. Physiol. Anthropol. Appl.Human Sci. 2002, 21, 93–104
  4. Jackson, J.C.; Gordon, A.; Wizzard, G.; McCook, K.; Rolle, R. Changes in chemical composition of coconut (Cocos nucifera L.) water during maturation of the fruit. J. Sci. Food Agri. 2004, 84 1049–1052.

Ετικέτες:

© 2024 foodbites