greekbreakfast1

Το Ελληνικό Πρωινό κερδίζει τους ξένους αλλά και ντόπιους Τουρίστες

Το Ελληνικό Πρωινό είναι ένα σπουδαίο πρόγραμμα που εκπονείται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ). Σκοπός είναι να ενταχθεί στις υπηρεσίες των ξενοδοχείων η Ελληνική γαστρονομία όσον αφορά το πρωινό.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, αποσκοπεί στην δημιουργία αληθινών και εντυπωσιακών εμπειριών του ξενοδοχειακού πελάτη, μέσα από την γνωριμία του με τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα κάθε προορισμού. Θα έχει την γευστική εμπειρία αλλά και την επαφή με την γαστρονομική κουλτούρα και τον πολιτισμό του προορισμού. Αυτά θα συμβάλλουν στην ανακάλυψη της πολιτιστικής ταυτότητας της κάθε περιοχής. Η γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει έναν από τους κύριους λόγους επιλογής τη Ελλάδας ως προορισμό διακοπών. Θέτουν ως στόχο το «Ελληνικό Πρωινό» να αποτελεί τμήμα της γαστρονομικής μας διπλωματίας και να προσθέσει αξία στο ξενοδοχειακό προϊόν.
Αρχικά το ΞΕΕ τα πρώτα δύο χρόνια τα αφιέρωσε στην μελέτη και την έρευνα της αρχικής ιδέας που υπήρχε. Και εφόσον είχαν το βασικό υλικό άρχισε ο προγραμματισμός και η υλοποίηση του προγράμματος. Υπάρχει πολύ δουλεία που πρέπει να γίνει και έχει γίνει όπως η αλλαγή της νοοτροπίας που υπήρχε και υπάρχει ακόμα στα Ελληνικά ξενοδοχεία όσον αφορά τα προϊόντα που προσφέρονται στο πρωινό. Οι τυποποιημένες μαρμελάδες, τα κρουασάν, τα δημητριακά και όλα όσα αποτελούν ένα ξενόφερτο και όχι Ελληνικό τραπέζι πρωινού. Όλα αυτά σταδιακά και με πολύ προσπάθεια αλλάζουν.
Το ΞΕΕ δημιούργησε μια ιστοσελίδα (www.breakfast.gr), όπου περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που αφορούν το πρόγραμμα αλλά και πλούσιο υλικό σχετικά με την τοπική γαστρονομία. Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με την φιλοσοφία, τους στόχους και τους σκοπούς του ΕΠ. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι όπως ξενοδόχοι, παραγωγοί και άλλοι τοπικοί φορείς λαμβάνουν γνώση για το πώς μπορούν να υιοθετήσουν το πρόγραμμα και να το εφαρμόσουν στις εγκαταστάσεις αλλά και στην περιοχή τους. Υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις που έχουν εκπονηθεί όπως οι παρουσιάσεις των πρωινών που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αφορά τα προϊόντα, όπου υπάρχει το σχετικό αλφαβητάρι. Εκεί είναι καταχωρημένα τα προϊόντα της κάθε περιοχής -που πολλές φορές είναι και ΠΟΠ- τοπικά λαχανικά, φρούτα (φρέσκα και αποξηραμένα), τυριά, αλλαντικά, αρτοσκευάσματα κλτ. Στο ίδιο κομμάτι υπάρχουν και τα σπουδαιότερα προϊόντα με τους παραγωγούς.
Στην ιστοσελίδα υπάρχει και το κομμάτι των συνταγών και μπορεί κάποιος να στείλει σχετικές συνταγές. Τέλος το Ελληνικό Πρωινό έχει θεσπίσει το Τοπικό Σύμφωνο. Πρόκειται για έναν θεσμό που επιχειρεί να φέρει κοντά τα αγαθά, τις υπηρεσίες, τους ανθρώπους και τη συσσωρευμένη γνώση κάθε τόπου και στόχος είναι να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο δημιουργίας σχέσεων.
Το Τοπικό Σύμφωνο χαρακτηρίζεται και ως το βαρύ πυροβολικό του ΕΠ. Θα το χαρακτηρίζαμε και ως αφετηρία εφόσον είναι το πρώτο βήμα που γίνεται σε μια περιοχή και αφού υπογραφεί οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμπληρώσουν το χαρτοφυλάκιο που τους υποδεικνύει το ΞΕΕ. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια τράπεζα πληροφοριών με όλα τα δεδομένα που αφορούν την εκάστοτε τοπική γαστρονομία υλικά και άυλα, όπως τοπικά προϊόντα, συνταγές, αρθρογραφία, βιβλιογραφία. Τότε αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία θα επιλεχθούν τα προϊόντα που θα γίνουν πρεσβευτές της περιοχής.
Το ΞΕΕ θέτει ως στόχο το Ελληνικό Πρωινό να υιοθετηθεί από τα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας, ανεξάρτητα από το σε ποια κατηγορία εντάσσονται και σαφώς την γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες και τα μέσα που διατίθενται, σίγουρα πάντως δεν θέλουν να υπάρξει περιορισμός μόνο στα ελάχιστα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών.
Μακροπρόθεσμα το πρόγραμμα θα έχει πολλαπλές θετικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις . Θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό ο τοπικός πλούτος, θα γίνει καταγραφή και αναγνώριση των ανθρωπίνων γνώσεων σχετικά με την υπάρχουσα κουλτούρα της γαστρονομίας του κάθε τόπου. Το τουριστικό προϊόν θα αναβαθμιστεί ενώ παράλληλα θα έχει έξτρα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα το θέτουν και ως μοναδικό. Η πολιτισμική ταυτότητα κάθε περιοχής θα μπορεί να γίνει ευρέως γνωστή. Έλληνες τουρίστες αλλά και ξένοι θα γνωρίσουν μια Ελλάδα μοναδικά ξεχωριστεί μέσα από ένα άλλο μετερίζι αυτό της γαστρονομικής κουλτούρας και ότι αυτό περιλαμβάνει. Και να σημειώσουμε την ανάσα που θα δοθεί στους παραγωγούς των τοπικών Ελληνικών προϊόντων με την αναγνώριση αλλά και την κατανάλωση τους.

Γεωργία Κυπριανού για το foodbites.eu

Πηγή: www.greekbreakfast.gr

Ετικέτες:,

© 2024 foodbites