skin 84003079

Επίδραση της διατροφής στην εμφάνιση και ποιότητα του δέρματος

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του ανθρώπινου σώματος. Ο ρόλος του είναι πολλαπλός αφού προστατεύει τους υποκείμενους ιστούς, βοηθάει στη θερμορρύθμιση του σώματος και στην προστασία του από εξωγενείς παράγοντες όπως ο ήλιος και οι ρύποι. Εκτός από τις βιολογικές του λειτουργίες, το δέρμα αποτελεί και την εικόνα μας στους άλλους, διαδραματίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην φυσική μας ελκυστικότητα.

Τόσο η λειτουργία όσο και η ελκυστικότητα του δέρματός μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την διατροφή μας. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τις βλάβες του δέρματος, οι οποίες προκαλούνται λόγω της ολοένα και πιο φτωχής σε θρεπτικά συστατικά διατροφής. Συμπληρώματα διατροφής, πλούσια σε βιταμίνες και άλλα ανόργανα στοιχεία συστήνονται για την βελτίωση της όψης του δέρματος  μόνον, μετά από την σύσταση εξειδικευμένου επιστήμονα.

Τι πρέπει όμως να περιλαμβάνει η διατροφή μας για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη εμφάνιση του δέρματός μας;

Η πρόσληψη τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες A, C και E καθώς και β-καροτένιο, μειώνουν την καταστροφική επίδραση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος. Καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα λαχανικά και τα φρούτα όπως φράουλες, πιπεριές, σπανάκι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι και ντομάτα, η οποία περιέχει επιπλέον το λυκοπένιο, καθώς και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Πιο συγκεκριμένα:
Βιταμίνη Α: βοηθάει στην αυτοΐαση και επούλωση του δέρματος, ενώ  το κάνει και πιο απαλό. Έλλειψη της βιταμίνης Α κάνει το δέρμα ξηρό και κάποιες φορές λεπιοειδές. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι τα δημητριακά, το συκώτι, τα αυγά και το γάλα.
Βιταμίνη C: βοηθάει στην σύνθεση του κολλαγόνου και μειώνει τις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα, ενώ ταυτόχρονα του προσδίδει λάμψη. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα κιτροειδή, όπως πορτοκάλι, λεμόνι κ.α., οι φράουλες, οι ντομάτες και το μπρόκολο.
Βιταμίνη Ε: προλαμβάνει την οξείδωση της βιταμίνης Α, κάνει το δέρμα πιο απαλό και μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το καλαμποκέλαιο, το βαμβακέλαιο, η σόγια, το κάρδαμο και το φύτρο σταριού.

Άλλη μια κατηγορία τροφών που βοηθούν και ενισχύουν την καλή ποιότητα και εμφάνιση του δέρματος είναι αυτές που περιέχουν  ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 βοηθούν στην ενίσχυση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος έτσι ώστε να δημιουργείται ένα ασυνεχές φράγμα το οποίο δεν επιτρέπει σε εξωτερικούς παράγοντες όπως τους ρύπους και τις διάφορες τοξίνες να εισέλθουν στο δέρμα. Τροφές πλούσιες σε  ω-3 λιπαρά είναι ο σολομός, τα αυγά, οι σαρδέλες και τα καρύδια.
Τέλος, πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι αυτά που περιέχονται σε τροφές και αν και οι ποσότητές τους είναι αρκετά μικρές, ωστόσο μπορούν και επηρεάζουν την εμφάνιση του δέρματος. Από αυτά ξεχωρίζουμε το σελήνιο το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από την δράση των ελευθέρων ριζών και περιέχεται κυρίως σε ψάρια, κοτόπουλο, ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως ο λιναρόσπορος.
Σημαντική είναι και η πρόσληψη αρκετής ποσότητας νερού, έτσι ώστε να  εμποδίζεται η αφυδάτωση του δέρματος και κατ’ επέκταση και η ανάπτυξη δερματοπαθειών που σχετίζονται με αυτή, όπως η ψωρίαση, αλλά και να δείχνει το δέρμα πιο λαμπερό και υγιές.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι το γήρας και τα γνωρίσματά του ,  μπορούν να αντιμετωπισθούν και να «καθυστερήσουν»,  με τη σωστή διατροφή, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και ελαιολάδου, τα οποία έχουν φωτοπροστατευτική δράση, οδηγεί σε μικρότερης  έντασης και πιο αργή εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, και επιπλέον,  άτομα με αυξημένη πρόσληψη βιταμινών Α, C, E και καροτενοειδών έδειξαν αυξημένη προστασία έναντι των ηλιακών βλαβών.

Ελίζα Σπύρου, Αισθητικός Κοσμετολόγος

 

Πηγές

  1. Πλέσσας Σ, «Διαιτητική του ανθρώπου», εκδ. Φάρμακον-Τύπος,1998
  2. Mayo Clinic, «Food sources, the best choice for antioxidants»
  3. Purba MB, Kouris-Blzos A, Wattanapenpaiboon N et al, «Skin wrinkling: can food make a difference», HAM Coll Nutr,20(2001)
  4. Pappas Apostolos, «Nutrition and skin: Lessons for anti-aging, beauty and healthy skin», 2011
© 2024 foodbites