citrus

Εσπεριδοειδή για έναν χειμώνα με υγεία!

Τα εσπεριδοειδή περιέχουν πολλά  από τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη για να αντισταθούμε στο κρύο του χειμώνα. Παράλληλα, βοηθώντας τον οργανισμό να αναπτύξει άμυνες κατά του κρύου, επωφελούμαστε από τα οφέλη που έχουν για το δέρμα μας. Παρακάτω θα δείτε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να κατέχουν μόνιμη θέση στη λίστα με τα ψώνια σας.
Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C. Ένα πορτοκάλι περιέχει 138% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που έχει ανάγκη ο οργανισμός, 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, επιπλέον είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος και καλίου και όλ’ αυτά, μόνο με 69 θερμίδες.

Βιταμίνη C και Ανοσοποιητική Λειτουργία
Τα περισσότερα εσπεριδοειδή είναι καλές πηγές  βιταμίνης C, η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου, που προκαλούν φθορές στον οργανισμό.
Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικές πηγές βιταμίνης C παρουσιάζουν σταθερά θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Αυτό σημαίνει ότι τα εσπεριδοειδή είναι πιθανότατα παράδειγμα «συνέργειας» τροφίμων – δηλαδή το ποσό και ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών και των μορίων είναι περισσότερο σημαντικός  από ό, τι το καθένα από τα  μέρη του.

Φυτικές Ίνες, Έντερο και Ανοσοποιητικό

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (διαλυτές και μη διαλυτές) βοηθούν στη θρέψη βακτηριακών αποικιών του εντέρου – ένας βασικός παράγοντα στη γενική άμυνα και υγεία του οργανισμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι μία υψηλή σε φυτικές ίνες δίαιτα,  συνδέεται με έναν πιο υγιεινό βακτηριακό περιβάλλον στο έντερο, οπότε η καθημερινή επιλογή αυτών των τροφίμων μας βοηθά να κρατήσουμε αυτήν την κρίσιμη γραμμή άμυνας σε άριστη κατάσταση.

Βιταμίνη C και Υγιές Δέρμα
Ως ένα από τα πιο multi-tasking συστατικά των τροφίμων, η βιταμίνη C είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του κολλαγόνου και αποκατάσταση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι αυτό που δίνει στο δέρμα την ελαστικότητά και δομή του – την ομαλή, απαλή και ελαστική όψη του. Ανεπάρκεια σε  βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στην επιτάχυνση της βλάβης και την επιβράδυνση της σύνθεσης νέων μορίων κολλαγόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερο ρυθμό γήρανσης του δέρματος.

Η βιταμίνη C είναι επίσης συνδεδεμένη με την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από τον ήλιο, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Τι τρόφιμα να επιλέξω;

Καταναλώστε ημερησίως εσπεριδοειδή και άλλα τρόφιμα,  που περιέχουν βιταμίνη C όπως το μπρόκολο, το ακτινίδιο, οι πιπεριές και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά! Η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη στη θερμότητα, οπότε προσπαθήστε να μην θερμαίνετε έντονα τα τρόφιμα που την περιέχουν, όταν τα χρησιμοποιείτε ως πρώτη ύλη.
Ποια είναι τα Εσπεριδοειδή:

  • Πορτοκάλια
  • Μανταρίνια
  • Λεμόνια και λάιμ (χρησιμοποιήστε το χυμό και το ξύσμα σε σάλτσες, σάλτσες και smoothies)
  • Κλημεντίνες
  • Γκρέιπφρουτ

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

Πηγές:
Ascorbic acid: its role in immune system and chronic inflammation diseases.Sorice A, Guerriero E, Capone F, Colonna G, Castello G, Costantini S. Mini Rev Med Chem. 2014 May;14(5):444-52.

Ascorbic acid: much more than just an antioxidant.Arrigoni O, De Tullio MC.Biochim Biophys Acta. 2002 Jan 15;1569(1-3):1-9. Review.

Vitamin C and the role of citrus juices as functional food.Martí N, Mena P, Cánovas JA, Micol V, Saura D. Nat Prod Commun. 2009 May;4(5):677-700. Review.

Role of vitamins D, E and C in immunity and inflammation.Shaik-Dasthagirisaheb YB, Varvara G, Murmura G, Saggini A, Caraffa A, Antinolfi P, Tete’ S, Tripodi D, Conti F, Cianchetti E, Toniato E, Rosati M, Speranza L, Pantalone A, Saggini R, Tei M, Speziali A, Conti P, Theoharides TC, Pandolfi F.

Steinmetz KA, Potter JD. Vegetables, fruit, and cancer prevention: a review. J Am Diet Assoc 1996 October;96(10):1027-39.

Garg A, Garg S, et al. Chemistry and pharmacology of the Citrus bioflavonoid hesperidin. Phytother Res 2001 December;15(8):655-69.

Erlund I, Meririnne E, et al. Plasma kinetics and urinary excretion of the flavanones naringenin and hesperetin in humans after ingestion of orange juice and grapefruit juice. J Nutr 2001 February;131(2):235-41

© 2023 foodbites