xalvas

Χαλβάς, ένα νηστίσιμο γλυκό που συμπληρώνει την διατροφή

Η περίοδος της νηστείας αποτελεί το διάστημα απομάκρυνσης πολλών ανθρώπων από τα ζωικά προϊόντα. Η τακτική αυτή αποτελεί και μία τάση της εποχής, πέρα από το διάστημα της νηστείας. Συνάδει όμως και με τις διεθνείς συστάσεις επίσημων φορέων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να μην καταναλώνετε κόκκινο κρέας συχνότερα από 2 φορές τον μήνα!

Προσπαθώντας όμως να αποκλείσετε το σύνολο των ζωικών προϊόντων από την διατροφή σας, συχνά καταλήγετε σε ένα περιορισμένο αριθμό τροφίμων που συμπεριλαμβάνετε στο διαιτολόγιο σας, στερώντας έτσι και τον οργανισμό σας από ορισμένα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνει καθημερινά για την προαγωγή της υγείας και εύρυθμης λειτουργίας του. Αυτή είναι και η αιτία της αυξημένης κατανάλωσης οσπρίων κατά το διάστημα της νηστείας. Η τακτική επιλογή τους είναι μονόδρομος, ελλείψει άλλων πρωτεϊνούχων επιλογών. Το ζητούμενο όμως είναι να επιλέξετε και άλλα τρόφιμα, κυρίως στα ενδιάμεσα των γευμάτων που θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Πρώτη επιλογή είναι οι ξηροί καρποί. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και το σησάμι είναι μικρογεύματα που προσφέρουν πρωτεΐνη, ακόρεστα λιπαρά οξέα και μικροθρεπτικά συστατικά στο άτομο που τα επιλέγει.
Όταν φθάνουμε στο θέμα του γλυκού, το οποίο είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφή μας, ο χαλβάς, απόγονος του σησαμιού, είναι μία από τις καλύτερες λύσεις. Η βασική πρώτη ύλη του χαλβά είναι το ταχίνι, σε αναλογία περίπου 50% το οποίο συνοδεύεται από ένα μείγμα γλυκαντικών υλών, που κατά μέσο όρο εγγίζει ή ξεπερνάει λίγο το 40%. Επιπλέον, ανάλογα με την γεύση που επιλέγει ο καθένας, μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς, κακάο ή μέλι. Από την σύσταση του γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα υγιεινό γλυκό. Συγκεκριμένα δε για την περίοδο της νηστείας, ο χαλβάς μπορεί στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής, να συμβάλλει :

  • Στην πρόσληψη ασβεστίου, η οποία μειώνεται λόγω του αποκλεισμού των γαλακτοκομικών.
  • Στην πρόσληψη πρωτεΐνης και σιδήρου, η οποία μειώνεται λόγω του αποκλεισμού των ζωικών προϊόντων από την διατροφή.
  • Στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και ενέργειας μεταξύ των γευμάτων.

Χάρη στα παραπάνω χαρακτηριστικά, ο χαλβάς δικαίως αποτελεί το πιο συχνό σε χρήση γλυκό κατά την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο. Προσοχή όμως πρέπει να δίνετε στην ποσότητα κατανάλωσης. Όπως σε όλα τα υγιεινά και παράλληλα γευστικά τρόφιμα, έτσι και στον χαλβά πρέπει να ελέγχετε την ποσότητα κατανάλωσης, δημιουργώντας τον απαιτούμενο χώρο στο ημερήσιο διαιτολόγιο σας.

Γιάννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολογος – Διατροφολόγος
Γενικός Γραμματέας Ελληνικού ινστιτούτου Διατροφής
Δ/ντης διαιτολογικού τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

 

© 2024 foodbites