watersplashmedium 2484644

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη

Χάνουμε νερό καθημερινά με διάφορους τρόπους. Οι πιο εμφανείς είναι η διούρηση και η εφίδρωση. Όμως, αποβάλλουμε νερό και με την αναπνοή, καθώς και με άλλες διεργασίες του οργανισμού. Στις περιπτώσεις αυτές τα υγρά που χάνονται, πρέπει να αντικατασταθούν για να μην προκληθεί αφυδάτωση. Μάθετε πώς συμβαίνει αυτό και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

Οι απώλειες σε νερό είναι πιο μεγάλες και συμβαίνουν πιο γρήγορα, όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, όταν ασκείστε, ή αν έχετε πυρετό.
Ο εμετός και η διάρροια συμβάλλουν στην ταχεία απώλεια υγρών.
Στις περιπτώσεις αυτές τα υγρά που χάνονται, πρέπει να αντικατασταθούν για να μην προκληθεί αφυδάτωση.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:
•    Λίγα ή καθόλου ούρα, ή ούρα που είναι πιο σκούρα από το συνηθισμένο
•    Ξηροστομία
•    Υπνηλία ή κόπωση
•    Μεγάλη δίψα
•    Πονοκέφαλο
•    Σύγχυση
•    Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμία
•    Μη εμφάνιση δακρύων

Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεσθε νερό, μην περιμένετε μέχρι να παρατηρήσετε συμπτώματα αφυδάτωσης για να αντιδράσετε. Κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν έγκαιρα τα συμπτώματα αφυδάτωσης και αυτά μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία. Πρέπει να αντιμετωπίζετε ενεργά την πρόληψη της αφυδάτωσης, πίνοντας άφθονο νερό.

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε κάθε μέρα;
Υπάρχουν διάφορες συστάσεις για την καθημερινή νερού.
Η σύσταση που ταιριάζει στους περισσότερους ανθρώπους είναι 6 – 8 ποτήρια (περ. 2 lt), νερό κάθε ημέρα, που είναι ένας λογικός στόχος. Ωστόσο, διάφορες ομάδες ατόμων, μπορεί να χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες νερού , για να παραμένουν ενυδατωμένοι. Για μερικούς ανθρώπους, λιγότερα από 8 ποτήρια μπορεί να είναι αρκετό. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται πάνω από 8 ποτήρια την ημέρα.

Ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ασκούνται πολύ καθώς επίσης και εκείνων που έχουν ορισμένες παθήσεις ή δεν είναι σε θέση να καταναλώσουν αρκετά υγρά. Τα παιδιά και οι έγκυες & θηλάζουσες γυναίκες έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης . Μεγαλώνοντας, ο εγκέφαλος μπορεί να μην είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει έγκαιρα την αίσθηση αφυδάτωσης και να στείλει τα σήματα για δίψα.

Αν ανησυχείτε ότι πιθανόν να μην πίνετε αρκετό νερό, ελέγξτε ούρα σας. Αν έχετε τακτικά αρκετά ούρα σας και εάν είναι άχρωμα ή ελαφρά κίτρινα, το πιο πιθανό είναι ότι είσθε επαρκώς ενυδατωμένοι. Μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί η ποσότητα του νερού που πίνετε, αν:
•     έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως πέτρες στα νεφρά ή λοίμωξη της ουροδόχου κύστης
•     είστε έγκυος ή θηλάζετε
•     πρόκειται να πάτε έξω κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού
•     πρόκειται να ασκηθείτε
•     έχετε πυρετό ή εμετούς ή διάρροια
•    προσπαθείτε να χάσετε βάρος

Μόνο το νερό ενυδατώνει το σώμα μου;
Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Υπάρχουν όμως και άλλα ροφήματα και τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν την πρόσληψη του νερού που χρειάζεστε. Προσοχή όμως, γιατί κάποια από αυτά μπορεί να περιέχουν και ζάχαρη και αυτό πρέπει να το υπολογίζετε στη διατροφή σας.
Πολλά άλλα υγρά όπως, χυμοί φρούτων και λαχανικών, το γάλα και άλλα, μπορούν να συμβάλουν στην ποσότητα του νερού που πρέπει να πάρετε κάθε μέρα. Ακόμα και καφεϊνούχα ποτά, όπως ο καφές, το τσάι και σόδα, μετράνε στην ημερήσια πρόσληψη νερού σας – μέχρι ενός σημείου.
Το νερό μπορεί επίσης να βρεθεί σε φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι, ντομάτα και μαρούλι, και σούπες. Ο διαιτολόγος σας ή ο γιατρός σας θα σας δώσει τις κατάλληλες σχετικές οδηγίες.

Τι γίνεται με τα αθλητικά ποτά;
Για τα περισσότερα άτομα, το νερό (και άλλα απλά υγρά, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω), είναι τα μόνα που χρειάζονται για να διατηρηθεί καλή ενυδάτωση. Ωστόσο, εάν προγραμματίζετε έντονη άσκηση, για περισσότερο από μία ώρα, ένα αθλητικό ποτό μπορεί να είναι χρήσιμο, διότι περιέχει υδατάνθρακες που μπορεί να αποτρέψουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ένα αθλητικό ποτό μπορεί επίσης να βοηθήσει αντικαθιστώντας τους ηλεκτρολύτες που χάνετε, εάν έχετε πυρετό, εμετούς ή διάρροια.

Επιλέξτε τα αθλητικά ποτά με σύνεση, καθώς είναι συχνά πλούσια σε θερμίδες από τη ζάχαρη και μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου. Επίσης, ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας. Ένα μπουκάλι μπορεί να περιλαμβάνει πολλές μερίδες. Μερικά αθλητικά ποτά περιέχουν καφεΐνη. Εάν χρησιμοποιείτε ένα αθλητικό ποτό που περιέχει καφεΐνη, καλό είναι να την συνυπολογίζετε με την υπόλοιπη καφεΐνη που παίρνετε από την υπόλοιπη διατροφή σας.

Τα αθλητικά ποτά δεν είναι τα ίδια με τα ενεργειακά ποτά. Τα ενεργειακά ποτά συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και άλλων διεγερτικών ουσιών (για παράδειγμα, guarana ή ταυρίνη) . Τα περισσότερα από αυτά τα ποτά είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Πολλοί εμπειρογνώμονες συστήνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν θα πρέπει να πίνουν ενεργειακά ποτά. Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο και κατά προτίμηση έναν διαιτολόγο εξειδικευμένο στην διατροφή αθλητών σχετικά με την χρήση αθλητικών και ενεργειακών ποτών.

Απλές Συμβουλές για να παραμείνετε ενυδατωμένοι

•    Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό (ή άλλο υγρό, που θα σας υποδείξει ο διαιτολόγος σας), κατά τη διάρκεια της ημέρας.
•    Εάν το νερό βρύσης δεν σας αρέσει, δοκιμάστε να προσθέσετε μια φέτα λεμόνι
•    Αν πρόκειται να ασκηθείτε, φροντίστε να πίνετε νερό πριν, κατά και μετά την προπόνηση σας.
•    Αρχίστε και τελειώστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό.
•    Όταν νιώθετε πεινασμένοι, πιείτε νερό. Η αίσθηση της δίψας συχνά συγχέεται με την πείνα. Η αληθινή πείνα δεν θα ικανοποιηθεί από το πόσιμο νερό. Το πόσιμο νερό μπορεί, επίσης, να συνεισφέρει σε ένα υγιές πρόγραμμα απώλειας βάρους, καθώς μερικές έρευνες δείχνουν ότι το πόσιμο νερό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι.
•    Φτιάξτε ένα δικό σας πρόγραμμα για να πίνετε νερό, αν έχετε πρόβλημα να θυμάστε να πίνετε νερό. Για παράδειγμα, πίνετε νερό όταν ξυπνάτε ή/και στο πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο ή/και όταν πηγαίνετε για ύπνο. Ή πίνετε ένα μικρό ποτηράκι νερό κάθε ώρα.
•    Να πίνετε νερό όταν τρώτε έξω από το σπίτι.

Ετικέτες:,

© 2024 foodbites