fructosecornsyrup

Η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης σαμποτάρει τη μνήμη

Η φρουκτόζη επιβραδύνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και της μνήμης, υποδεικνύει νέα έρευνα του UCLA. Όμως η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων βοηθά στην εξισορρόπηση της αρνητικής αυτής επίδρασης. Όπως δήλωσε ο Fernando Gomez-Pinilla, καθηγητής νευροχειρουργικής του πανεπιστημίου, τα ευρήματα δείχνουν ότι όταν ακολουθείται “μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλάζει η ικανότητα μάθησης και διατήρησης των πληροφοριών του εγκεφάλου. Αλλά, η προσθήκη ωμέγα-3 λιπαρών στα γεύματα βοηθά στην ελαχιστοποίηση της βλάβης”.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η φρουκτόζη εμπλέκεται στην πρόκληση διαβήτη, παχυσαρκίας και λιπώδους ήπατος, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που αποκαλύπτει πως το γλυκαντικό αυτό μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο.

Πηγές της φρουκτόζης είναι η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (σακχαρόζη) και το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού, ένα φθηνό γλυκαντικό.

Οι επιστήμονες ανησυχούν λιγότερο για τη φυσική ύπαρξη της φρουκτόζης στα φρούτα, τα οποία περιέχουν επίσης σημαντικά αντιοξειδωτικά. Ανησυχούν όμως περισσότερο για τη φρουκτόζη που περιέχεται στο υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ως γλυκαντικό και συντηρητικό.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο Fernando Gomez-Pinilla και ο συνεργάτης του Rahul Agrawal, εξέτασαν 2 ομάδες ποντικιών, στις οποίες δόθηκε νερό με διάλυμα φρουκτόζης για 6 εβδομάδες. Στη δεύτερη δόθηκαν παράλληλα και ωμέγα-3 μέσω λιναρόσπορων, και DHA, το οποίο προστατεύει από βλάβες στις συνάψεις και που δεν παράγεται σε επαρκείς ποσότητες από τον οργανισμό.

Στην ομάδα ελέγχου τα ζώα έλαβαν τη συνήθη τροφή και εκπαιδεύτηκαν σε λαβύρινθο 2 φορές την ημέρα για 5 μέρες. Έξι εβδομάδες μετά οι ερευνητές εξέτασαν τη ικανότητα των ποντικιών να βρίσκουν το δρόμο της επιστροφής και διαπίστωσαν ότι η δεύτερη ομάδα περιπλανήθηκε στο λαβύρινθο πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα ποντίκια που δεν κατανάλωσαν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ζώα που στερήθηκαν το DHA ήταν πιο αργά και ο εγκέφαλός τους έδειξε πτώση στη δραστηριότητα των συνάψεων. Τα εγκεφαλικά τους κύτταρα είχαν πρόβλημα να στέλνουν σήματα το ένα στο άλλο, διακόπτοντας την ικανότητα των ποντικών να σκέφτονται καθαρά και να θυμούνται τον δρόμο που είχαν μάθει.

Τα ποντίκια που δεν κατανάλωσαν λιπαρά οξέα άρχισαν να εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο Gomez-Pinilla σημειώνει ότι αυτή είναι η πιο πιθανή αιτία της απώλειας μνήμης επειδή η ινσουλίνη εμπλέκεται στη ρύθμιση του πώς μπορούν τα εγκεφαλικά κύτταρα να χρησιμοποιήσουν και να αποθηκεύσουν σάκχαρα για την ενέργεια που απαιτείται για τη επεξεργασία σκέψεων και συναισθημάτων. Μια διατροφή υψηλή σε σάκχαρα προκαλεί περισσότερη έκκριση ινσουλίνης και ενδεχομένως καθιστά τα κύτταρα ανθεκτικά στην ορμόνη, όπως κάνουν με άλλες ορμόνες και φάρμακα που εισάγονται με τεχνητό τρόπο.

Συμβουλεύει τους ανθρώπους να κρατήσουν τη πρόσληψη φρουκτόζης στο ελάχιστο και να αντικαταστήσουν τα γλυκά επιδόρπια με φρέσκα μούρα και ελληνικό γιαούρτι. Περιστασιακά μπορούν να καταναλώνουν μια μπάρα μαύρης σοκολάτας η οποία δεν θα περιέχει πολύ γλυκαντική ουσία.

Συστήνει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά, όπως ο σολομός, τα  καρύδια και οι σπόροι λιναριού, ή την λήψη μιας κάψουλας την ημέρα DHA (1γρ/ημέρα). “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση DHA τακτικά προστατεύει τον εγκέφαλο από τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης”, δήλωσε ο Gomez-Pinilla.

Πηγή:Newsroom.ucla

© 2024 foodbites