Κίτρινο καρπούζι

Μορφολογικά και γευστικά μοιάζει πολύ με το γνωστό μας κόκκινο καρπούζι.

Οι διαφορές είναι ότι η φλούδα είναι λίγο πιο λευκή, η σάρκα είναι κατακίτρινη και η γεύση ελαφρώς λιγότερο αρωματικό και πιο γλυκό και σε μέγεθος είναι αρκετά μικρότερο από ένα μέσο κλασικό κόκκινο καρπούζι.. Πώς έγινε αυτό;

Το κίτρινο καρπούζι είναι προϊόν διασταυρώσεων. Προέρχονται από υβρίδια και έχουν υποστεί απανωτές διασταυρώσεις με διάφορες ποικιλίες ώστε να περιοριστεί το λυκοπένιο που ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα και να υπερισχύσει το καρονένιο που δίνει το κίτρινο χρώμα. Το χρώμα δηλαδή είναι θέμα χρωστικών.

Παρόλο που γευστικά είναι το ίδιο γλυκά τα κίτρινα έχουν λιγότερα σάκχαρα.

Το πλεονέκτημά τους σε σχέση με την αγορά είναι ότι διατηρούνται μέχρι και δύο μήνες.  Ο λόγος είναι ότι αυτά τα καρπούζια, όπως και τα μίνι αντίστοιχα κόκκινα ενώ έχουν κουκούτσια στερούνται γενετικού υλικού. Δηλαδή στην πράξη τα κουκούτσια δεν θα παράξουν φύτρο -το οποίο τρέφεται από τη σάρκα του καρπού για να πολλαπλασιαστούν- και έτσι διατηρούνται περισσότερο χρόνο, αλλά και δεν υπάρχει χρονική περίοδος καρποφορίας, άρα ο χρόνος παραγωγής παρατείνεται. Το κίτρινο καρπούζι που καλλιεργείται στη χώρα μας σε ποσοστό 95% εξάγεται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Εκεί, είναι περισσότερο συνηθισμένοι να αγοράζουν φρούτα για μικρές και σύντομες καταναλώσεις, ενώ στην Ελλάδα μόλις τώρα λόγω κρίσης αρχίζει να υιοθετεί αυτή την αγοραστική συμπεριφορά.

Η παραγωγή τους μέχρι στιγμή γίνεται στη Μεσσηνία, και φαίνεται ότι αν ασχοληθεί κανείς σοβαρά με την παραγωγή αυτή, η απόδοσή είναι αρκετά μεγάλη. Οι παραγωγή του κίτρινου καρπουζιού λένε ότι παρόλο που έχουν την ίδια τιμή πώλησης με τα κόκκινα, τα κίτρινα τους απέδωσαν 25% περισσότερο κέρδος, πράγμα που είναι πολύ ελκυστικός παράγοντας να ασχοληθεί κανείς με αυτή την καλλιέργεια.

© 2024 foodbites