pumpkins

Κολοκύθες: Πολλές βιταμίνες… λίγες θερμίδες

Έφτασε η εποχή που οι μεγάλες πορτοκαλί κολοκύθες είναι ώριμες και διαθέσιμες για να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας εδέσματα…. γλυκές και αλμυρές πίτες, ριζότο, σούπες και ραβιόλια με κολοκύθα, γλυκό του κουταλιού και χιλιάδες άλλες συνταγές.

Αν και τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιείται τόσο πολύ στην ελληνική κουζίνα, αυτό λαχανικό προσφέρει, εκτός από γεύση, πολλές βιταμίνες και λίγες θερμίδες, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και της όρασης, αλλά και στον έλεγχο του βάρους. Συγκεκριμένα, οι κολοκύθες:

Ενισχύουν την όραση – Ένα φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας περιέχει πάνω από 200% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά την όραση, ιδιαίτερα στο αμυδρό φως, σύμφωνα με το National Institutes of Health. Οι κολοκύθες είναι επίσης πλούσιες σε καροτενοειδή, ενώσεις που χαρίζουν το έντονο πορτοκαλί χρώμα τους, καθώς και σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε μια μορφή της βιταμίνης Α και προσφέρει έξτρα προστασία στα μάτια.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους – Κολοκύθα είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φτωχή όμως σε θερμίδες, γεγονός που δημιουργεί αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή βοηθά τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο, και να χάνουν βάρος. Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα ολόκληρο μήλο πριν από το μεσημεριανό (οι ίνες είναι στη φλούδα) προσλάμβαναν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματος από ό,τι οι άνθρωποι που έτρωγαν ή έπιναν χυμό μήλου.

Αγαπούν την καρδιά – Οι σπόροι κολοκύθας, όπως και άλλοι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά, καθώς είναι εκ φύσεως πλούσιοι σε ορισμένες φυτικές ουσίες που ονομάζονται φυτοστερόλες οι οποίες έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι μειώνουν την LDL ή «κακή» χοληστερόλη.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου – Όπως όλα τα πορτοκαλί λαχανικά έτσι και οι κολοκύθες περιέχουν το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτίνη, το οποίο μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Οι τροφές με βήτα-καροτίνη φαίνεται να βοηθούν περισσότερο απ’ ότι τα συμπληρώματα, σύμφωνα με το NIH. Και οι φυτικές στερόλες στους σπόρους έχουν συνδεθεί με την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Προστατεύουν το δέρμα – Οι ιδιότητες των καροτενοειδών να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες “υψώνουν τοίχος” στα καρκινικά κύτταρα και μπορούν επίσης να διατηρήσουν το δέρμα χωρίς ρυτίδες, όπως αναφέρει το περιοδικό Health.

Βελτιώνουν τη διάθεση – Οι σπόροι της κολοκύθας είναι πλούσιοι στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο είναι σημαντικό για την παραγωγή της σεροτονίνης, ενός από τους σημαντικούς παράγοντες βελτίωσης της διάθεσης, σύμφωνα με το WebMD. Μια χούφτα ψημένοι σπόροι κολοκύθας είναι αρκετή για βλέπετε το μέλλον σας πιο αισιόδοξα.

Βοηθούν μετά από μια σκληρή προπόνηση – Έχετε ακούσει ποτέ ότι οι μπανάνες είναι η ενεργειακή μπάρα της φύσης; Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα περιέχει περισσότερο κάλιο (564 mg) από μια μπανάνα (422). Το επιπλέον κάλιο βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών του σώματος μετά από μια βαριά προπόνηση και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των μυών.

Πηγή: Huffingtonpost

© 2024 foodbites