beer

Νέα στοιχεία για τις ευεργετικές ιδιότητες της μπίρας

Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις και έρευνες μεταξύ επιστημόνων σχετικά με το εάν η μπίρα και τα αλκοολούχα γενικότερα μπορούνε να έχουν θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας. Σήμερα με τη βοήθεια της επιστήμης, το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει, καθώς τα επαληθευόμενα στοιχεία βγαίνουν στην επιφάνεια.

Γερός σκελετός και οστά

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Ιατρικής έρευνας της Βρεττανία, επαληθεύτηκε η σχέση μέτρια κατανάλωσης αλκοόλ με τη καλύτερη υγεία του σκελετού μα. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πώς το αλκοόλ που λαμβάνουμε μέσω διάφορων αλκοολούχων ποτών καθυστερούν τη φθορά των οστών και μα βοηθά να έχουμε πιο γερό σκελετό.Σε ότι αφορά τη μπίρα, η θετική επίδραση στον οργανισμό μας από την κατανάλωση της είναι ακόμα μεγαλύτερη απ’ ότι στα υπόλοιπα ποτά, και αυτο οφείλεται στο εξής: η μπίρα είναι μια πλούσια πηγή πυρίτιου. Το πυρίτιο, αν και δε θεωρείται ένα κατεξοχήν θρεπτικό συστατικό, βοηθά στη διατήρηση της υγείας του σκελετού μας και των συνδετικών ιστών. Σε αυτοτο σημείο αξί ζει να αναφέρουμεπως με βάση τον δυτικό τρόπο διατροφής, η μπίρα είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές πυρτίου που μπορούμε να βρούμε στη διατροφή μας, γεγονός που την καθιστά καλύτερη για την υγεία μας από το κρασί και τα λοιπά ποτά. Παράλληλα η μπίρα έχει πληθώρα μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως η Βιταμίνη Β,αν και όχι σε μεγάλες ποσότητες, αλλά καιο σημαντική αντιοξειδωτκή δράση. κατανάλωσης

Τα οφέλη του κρασιού για την καρδιά είναι πλέον πολυσυζητημένα, ωστόσο μια νέα μετα-ανάλυση μελετών μαρτυρεί ότι και η μπίρα μπορεί να μπει στο «κλαμπ» των ποτών που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μισό λίτρο σώζει την καρδιά

Επιστήμονες των Ερευνητικών Εργαστηρίων στο Ιδρυμα Ερευνας και Θεραπείας «Giovanni Paolo II» στο Καμπομπάσο της Ιταλίας ανέλυσαν 16 προηγούμενες μελέτες που περιελάμβαναν περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες. Ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας στα άτομα που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες μπίρας – περίπου μισό λίτρο την ημέρα – ήταν μειωμένος κατά 31% κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με την Αντρέα Τζανκόλι από την Αμερικανική Εταιρεία Διαιτολόγων η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη το εύρημα αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. «Τόσο το κρασί του οποίου τα οφέλη για την καρδιά έχουν επιβεβαιωθεί όσο και η μπίρα περιέχουν αλκοόλ» σημείωσε η ειδικός και προσέθεσε ότι και τα δύο ποτά κάνουν καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα όταν καταναλώνονται με μέτρο αλλά αντιθέτως δρουν επιβαρυντικά όταν γίνεται κατάχρηση στην κατανάλωσή τους. «Όταν το αλκοόλ καταναλώνεται με μέτρο αυξάνεται η ‘καλή’ HDL χοληστερόλη» εξήγησε η κυρία Τζανκόλι.

Δράση στα αιμοπετάλια και εναντίον φλεγμονών

Στη μελέτη των ιταλών ειδικών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Epidemiology» τονίζεται επίσης ότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ φαίνεται ότι έχουν ευεργετική δράση στα αιμοπετάλια ενώ προστατεύουν και από τις φλεγμονές.

Η κατανάλωση μπίρας είναι πιθανό μάλιστα να προσφέρει ορισμένα οφέλη που δεν τα προσφέρει το κρασί, σύμφωνα με την κυρία Τζανκόλι. Και αυτό διότι η μπίρα περιέχει περισσότερο νερό με αποτέλεσμα το άτομο να «φουσκώνει» πιο εύκολα όταν την καταναλώνει και να μειώνεται ο κίνδυνος καταχρήσεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της νέας μελέτης από τη μετα-ανάλυση των υπαρχόντων στοιχείων δεν προκύπτει ότι άλλου είδους ποτά μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά – αν και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι τόσο πολλά.

Επίδραση και άλλων παραγόντων

Οι ιταλοί επιστήμονες σημειώνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν με μέτρο αλκοόλ πιθανώς έχουν έναν γενικότερο τρόπο ζωής που βοηθά την καρδιά τους. Για παράδειγμα εκείνοι που καταναλώνουν κρασί είναι πιθανό να ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή, που εκτός από το κρασί περιλαμβάνει κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και οσπρίων καθώς και λίγων κορεσμένων λιπαρών.

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο πληθυσμός πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση τα νέα ευρήματα. Και αυτό διότι, όπως λένε, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν το πού φθάνει το όριο στην «ήπια κατανάλωση» αλκοόλ η οποία ορίζεται ως ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

«Με το αλκοόλ είναι σαν κάποιος να ακροβατεί επάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί» σημειώνει η κυρία Τζανκόλι. «Εάν καταναλώσει αλκοόλ εντός των ενδεδειγμένων ορίων εμφανίζονται οφέλη για την υγεία του. Εάν αντιθέτως ξεπεράσει το όριο τα αποτελέσματα για την υγεία είναι αρνητικά».

 

© 2024 foodbites