cherryjuice02

Νέο ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο: Το κερασόζουμο!

 

Από τον Δρ. Αχιλ. Ε. Γεωργιάδη*
Οι περισσότεροι από εμάς, εάν όχι όλοι, κατά τη διάρκεια της καθημερινής εξάσκησης των ιατρικών μας καθηκόντων, είτε στο ιατρείο μας, είτε στις κοινωνικές επαφές μας, εστιατόρια, γάμους, βαφτίσια, χαρτοπαιξία κα, (ιδιαίτερα σε αυτές), αντιμετωπίζουμε το αμείλικτο ερώτημα από τους συνδαιτυμόνες: «Καλά τα φάρμακα γιατρέ μου, αλλά μήπως υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να παίρνω για να γίνει καλά το γόνατό μου; Κάποια τροφή, κάποιο ποτό, κάτι τέλος πάντων διαφορετικό από φάρμακο;;;;».

Μέχρι σήμερα τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι, απαντούσαμε ψυχρά και αψυχολόγητα: «Όχι, πάρτε το φάρμακό σας, χάστε και τουλάχιστον 10 κιλά και τα ξαναλέμε!».
Από σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι αγαπητοί συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Oregon ανακοίνωσαν στο συνέδριο Αθλητιατρικής (ACSM) της πόλης του Αγίου Φραγκίσκου, (μεγάλη η χάρη του), στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ότι ο χυμός από τα κεράσια μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Σε μια μελέτη που έκαναν σε 40 γυναίκες, 40-70 ετών, διαπίστωσαν ότι το κερασόζουμο έχει ισχυρό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα.
Ο κύριος ερευνητής μάλιστα, ο γιατρός Dr Kuehl (με αρκετούς συνοδευτικούς τίτλους), που έχει μελετήσει το πρόβλημα και παλαιότερα, είχε αποδείξει ότι η κατανάλωση ξηρών, παγωμένων ή σε χυμό κόκκινων ζουμερών κερασιών βοηθούν πολύ τους αθλητές, ιδιαίτερα αυτούς των μεγάλων αποστάσεων. Οι ουσίες που φαίνεται ότι διαθέτουν τα κεράσια και έχουν αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα παρόμοιο με τα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούμε εμείς οι υπόλοιποι γιατροί, είναι οι ανθοκυανίνες και είναι οι ίδιες που δίδουν το φωτεινό κόκκινο χρώμα στα κεράσια. Εκτός όμως από τον πόνο το κερασόζουμο κάνει καλό και στην μυϊκή σύσπαση και στην δυσκαμψία των αρθρώσεων.
Άλλοι μελετητές μάλιστα πιο συστηματικοί, σε ενδελεχείς μελέτες που έκαναν έδειξαν ότι η καθημερινή χορήγηση κερασιών μειώνει σε ποσοστό μέχρι 20% τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Από καθαρή σύμπτωση μάλλον σε όλες τις φαρμακευτικές ουσίες που έχουν δοκιμασθεί κατά καιρούς σε χιλιάδες πειράματα και σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς το εικονικό φάρμακο ή όπως διεθνώς ονομάζεται placebo, δηλαδή ζάχαρη ή αλεύρι σε χάπι, έχει ελαφρώς καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα στον πόνο που κυμαίνεται γύρω στο 30%.Μάλιστα οι συγγραφείς επιμένουν ότι εάν κάποιος έχει αμφιβολίες για τις εκπληκτικές ιδιότητες των κόκκινων κερασιών, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα “Go Red” και να διαβάσει όλα τα σχετικά.
Όλα αυτά μου θυμίζουν μια ιστορία που συνέβη όταν ήμουν νεαρός ρευματολόγος στο Παρίσι στο νοσοκομείο Cochin και παρακολουθούσα το ιατρείο του καθηγητού μου, του Amor. Κάποτε κάποιος ασθενής 130 κιλών με κατεστραμμένα τα γόνατά του από παραμελημένη οστεοαρθρίτιδα, ρώτησε εάν θα πρέπει να τρώει κάτι ειδικό για να βοηθήσει τα γόνατά του, (ούτε βέβαια περνούσε από το μυαλό του ότι δεν έπρεπε να τρώει και να αδυνατίσει) και ο Amor του απάντησε: « Μπορείτε να τρώτε απ’ όλα εκτός από φακές». Όταν ο άρρωστος έκπληκτος ρώτησε: «γιατί όχι φακές», ο Αmor του εξήγησε: «οι φακές έχουν πολύ σίδερο, όταν τις τρώμε ο σίδηρος πηγαίνει στις αρθρώσεις και με το νερό που πίνουμε σκουριάζει και καταστρέφει τις αρθρώσεις!»
Δεν ξέρω εάν ο ασθενής πείστηκε αλλά εγώ έκτοτε δεν πίνω ποτέ νερό με φακές, πίνω μόνο κρασί είτε με φακές είτε χωρίς, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Πάντως για να μην αδικήσω και αυτούς που πιστεύουν σε παρόμοιες φαρμακευτικές λύσεις, άλλωστε τα περισσότερα φάρμακα από φυτά προέρχονται, εγώ θα συστήνω από δω και μπρος, στους ασθενείς μου να τρώνε κεράσια. Διότι μπορεί να μην είναι σίγουρο ότι κάνουν καλό στις αρθρώσεις αλλά ούτε κακό κάνουν και οι ασθενείς μου θα είναι ευτυχισμένοι επειδή θα τρώνε ένα ωραίο φρούτο ενώ ταυτόχρονα θα βοηθάω και τους κερασοπαραγωγούς της Έδεσσας και όχι κάποια ξένη φαρμακοβιομηχανία.
Για αυτούς τους λόγους παραθέτω και την αντίστοιχη βιβλιογραφία!
*Δρ. Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης – Ρευματολόγος

Βιβλιογραφία
1. Sleigh, AE, Kuehl KS, Elliot DL . Efficacy of tart cherry juice to reduce inflammation among patients with osteoarthritis. American College of Sports Medicine Annual Meeting. May 30, 2012.
2. Kuehl KS, Perrier ET, Elliot DL, Chestnutt J. Efficacy of tart cherry juice in reducing muscle pain during running: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr 2010;7:17-22.
3. Seeram NP, Momin RA, Nair MG, Bourquin LD. Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant cyanidin glycosides in cherries and berries. Phytomedicine 2001;8:362-369.
4. Cush JJ. Baylor Research Institute, pilot study on tart cherry and osteoarthritis of the knees, 2007

Ετικέτες:

© 2024 foodbites