bottled water 72167701

Φυσικά μεταλλικά νερά

Γράφει ο Αντώνης Καμπάνης*

Το φυσικό μεταλλικό νερό δημιουργείται από το νερό της βροχής ( ο κύκλος του νερού είναι γνωστός  σε όλους μας) αλλά με μια μακριά και σύνθετη διαδικασία.
Το νερό διαπερνά το έδαφος στάζει λίγο-λίγο μέσα από διάφορες διαμορφώσεις βράχων και τελικά συλλέγεται σε έναν βαθύ υδροφόρο ορίζοντα . Πολλά νερά χρειάζονται δεκαετίες , ίσως και αιώνες , για να γίνουν βαθειά υπόγεια νερά προστατευμένα από επιμολύνσεις .
Στην διαδρομή του στο κέντρο της Γης το νερό καθαρίζεται από το φιλτράρισμα που υφίσταται από τους βράχους  . Όσο πιο βαθειά ταξιδεύει  τόσο πιο ζεστό γίνεται. Έτσι , καθαρό και αρκετά θερμό , το νερό μπορεί να διαλύσει και να απορροφήσει μεταλλικά στοιχεία (ανόργανα άλατα) αλλά και ιχνοστοιχεία από τους βράχους. Ειδικά σε ηφαιστειογενείς περιοχές , το νερό εμπλουτίζεται επίσης και με διοξείδιο του άνθρακα. Κάθε φυσικό μεταλλικό νερό χαρακτηρίζεται από μία ατομική σύσταση αποτελούμενη από ζωτικά μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Αυτός είναι  ο λόγος γιατί δύο φυσικά μεταλλικά νερά δεν έχουν την ίδια γεύση. Και αυτός είναι ο λόγος που καθένας μπορεί να απολαύσει την εμπειρία του φυσικού μεταλλικού νερού που έχει διαλέξει.  
Ας δούμε όμως τις κατηγορίες του νερού έτσι  όπως ορίζονται από την νομοθεσία
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΕΡΟΥ
A.    Εμφιαλωμένα
Όλα τα νερά που πωλούνται σε φιάλες (πλαστικές ή  υάλινες).
B.    Νερό δικτύου
Το νερό που διακινείται μέσω του δικτύου της ΕΥΔΑΠ (για την Αττική), της ΕΥΑΘ (για τη Θεσσαλονίκη) και των αντίστοιχων ανά περιοχή δήμων. Το νερό δικτύου πρέπει να πληροί τους όρους της νομοθεσίας για την «Ποιότητα Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης».  Επιτρέπεται η επεξεργασία απολύμανσης του νερού (χλωρίωση, οζονισμός κλπ) καθώς και η απομάκρυνση τυχόν επιβλαβών προσμίξεων.

Τα εμφιαλωμένα νερά διακρίνονται σε:
1.    Φυσικά μεταλλικά νερά
Ως φυσικό μεταλλικό νερό ορίζεται ένα νερό μικροβιολογικά υγιεινό, που προέρχεται από έναν υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και που υπόκειται σε εκμετάλλευση από μία ή περισσότερες φυσικές ή τεχνητές, μετά από γεώτρηση, εξόδους μιας πηγής. Το φυσικό μεταλλικό νερό διακρίνεται σαφώς από το σύνηθες πόσιμο νερό από:
α) τη φυσιολογική του σύσταση, που χαρακτηρίζεται από την περιεκτικότητά του σε ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία ή άλλα συστατικά και σε μερικές περιπτώσεις από ορισμένα ευεργετικά αποτελέσματα και
β) από την αρχική φυσική κατάστασή του.
Και τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά διατηρούνται ανέπαφα λόγω της υπόγειας προέλευσης αυτού του νερού, το οποίο είναι προστατευμένο από κάθε κίνδυνο ρύπανσης.
2.    Επιτραπέζια νερά
Με τον όρο «επιτραπέζια νερά» εννοούμε τα συσκευασμένα σε αεροστεγή συσκευασία νερά που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Πρέπει να πληρούν του όρους της νομοθεσίας για την «Ποιότητα Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης».
3.    Νερά πηγής
    Ως νερό πηγής νοείται το νερό προς ανθρώπινη κατανάλωση στη φυσική του μορφή, το οποίο έχει εμφιαλωθεί στο σημείο υδροληψίας. Το  νερό πηγής διακρίνεται σαφώς από το σύνηθες πόσιμο νερό από την αρχική φυσική κατάσταση του και τη φυσιολογική του σύσταση, χαρακτηριστικά που και τα δύο έχουν διατηρηθεί ανέπαφα λόγω της υπόγειας προέλευσης αυτού του νερού, το οποίο είναι προστατευμένο από κάθε κίνδυνο ρυπάνσεως. Και τα νερά πηγής πρέπει να πληρούν του όρους της νομοθεσίας  για την «Ποιότητα Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης».

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ
Η βασική ιδιότητα του νερού είναι η ενυδάτωση και είναι σημαντικό να αναφερθούμε σε αυτήν αφού και από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έγινε αποδεκτή η χρησιμότητα του νερού και η σημαντική του συμβολή στις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος
Το ανθρώπινο σώμα εξαρτάται από το νερό για να λειτουργήσει. Το νερό υποστηρίζει την μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων , βοηθάει στην πέψη και διευκολύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών ,μεταφέρει τα απορρίμματα και τα επιβλαβή στοιχεία και μετατρέπεται σε ιδρώτα – όταν το  σώμα μας έχει ανάγκη προστασίας από την υπερθέρμανση –  με αποτέλεσμα την ψύξη λόγω της εξάτμισής του. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται περίπου 2,5 λίτρα υγρά την ημέρα , τα οποία χρειάζεται να τα προσφέρουμε κάθε μέρα γιατί το σώμα μας έχει πολύ μικρά αποθέματα νερού.
Ας δούμε την απώλεια και την πρόσληψη ενός ενήλικα που ζει σε ένα μέτριο( 18-20οC)από πλευράς θερμοκρασίας κλίμα.

Ισοζύγιο του νερού στο σώμα   
Απώλεια νερού Πρόσληψη νερού
Μέσω της πέψης     1,8 λίτρα   Μέσω της πόσης 1,6 λίτρα
Εφίδρωση             0,45 λίτρα Μέσω φαγητού   0,65 λίτρα
Μέσω της αναπνοής 0,3 λίτρα Μέσω διάσπασης των θρεπτικών συστατικών   0,3 λίτρα
Σύνολο                  2,55 λίτρα Σύνολο                     2,55 λίτρα

Φυσικά οι αθλητικές ή φυσικές δραστηριότητες αυξάνουν σημαντικά τις απαιτήσεις σε νερό. Ένα ζεστό κλίμα παράγει περισσότερο ιδρώτα. Αν πίνει κάποιος νερό μόνον όταν διψάει  τότε αντιδρά αρκετά αργά, η δίψα είναι σημάδι ότι ο οργανισμός υποφέρει ήδη από έλλειψη νερού. Γι αυτόν τον λόγο οι απώλειες υγρών πρέπει να αποκαθιστούνται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Κατηγορίες νερών και κριτήρια διαφοροποίησής τους
pdf2Κατεβάστε τον πίνακα με τις κατηγορίες νερών και τα κριτήρια διαφοποποίησή τους

 

 

*Αντώνης  Καμπάνης
Διευθυντής Νομοθεσίας τροφίμων και επιστημονικών υποθέσεων
Nestle Hellas SA

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για την ενυδάτωση (είναι στη Αγγλική γλώσσα) έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία εμφιαλωμένων νερών (EFBW).  

 

 

 

Ετικέτες:,

© 2024 foodbites