breastfeeding

Ο θηλασμός σας βοηθά να παραμείνετε αδύνατη

Οι μητέρες που θηλάζουν τα μωρά τους μειώνουν τον κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκες με το πέρασμα των ετών, δείχνει νέα έρευνα.

Μια μελέτη σε 740.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξε ότι όσα περισσότερα παιδιά είχε μια γυναίκα, τόσο βαρύτερη μπορεί να ήταν στη μετέπειτα ζωή της.

Όμως, τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν χαμηλότερος στις γυναίκες που είχαν θηλάσει – ανεξάρτητα από το πόσες φορές είχε γεννήσει.

Κάθε 6μηνη περίοδος θηλασμού μείωσε τον ΔΜΣ μιας γυναίκας μακροπρόθεσμα κατά ένα τοις εκατό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο International Journal of Obesity.

Οι επιστήμονες είχαν λάβει υπόψη παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, όπως το κάπνισμα, τα επίπεδα άσκησης, την κοινωνική στέρηση.

Η Καθηγήτρια Dame Valerie Beral, Δ/ντρια της Μονάδας Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι η μείωση του ΔΜΣ κατά 1% μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά όταν αφορά όλο τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να σημαίνει περίπου 10.000 λιγότεροι πρόωροι θάνατοι ανά δεκαετία από νόσους που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η επικεφαλής συγγραφέας Dr Kirsty Bobrow, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι ο θηλασμός είναι ό,τι το καλύτερο για τα μωρά, και ότι η μελέτη αυτή προσθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα οφέλη επεκτείνονται και στις μητέρες έως και 30 χρόνια αφότου έχουν γεννήσει. Τόνισε ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα οφέλη προκειμένου να προβούν σε μια συνειδητή επιλογή για τη διατροφή του βρέφους.

Η έρευνα αποτελεί μέρος της μελέτης Million Women Study, μια μεγάλη έρευνα για την αναπαραγωγή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την υγεία των γυναικών.

Η μέση ηλικία των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 57,5 και η μέση τιμή του ΔΜΣ ήταν 26,2, που κατηγοριοποιείται ως «υπέρβαρη».

Ο ΔΜΣ 30 σηματοδοτεί πότε ένα υπέρβαρο άτομο γίνεται παχύσαρκο. Οι περισσότερες από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη είχαν γεννήσει τουλάχιστον ένα παιδί και από αυτές, το 70 τοις εκατό είχαν θηλάσει για ένα μέσο όρο 7,7 μήνες.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να χάσουν το βάρος που βάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους μήνες αμέσως μετά τη γέννηση, όμως η μακροπρόθεσμη επίδραση του θηλασμού ήταν ασαφής.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Cancer Research του Ηνωμένου Βασιλείου και το Medical Research Council. Η Sara Hiom, από το Cancer Research, δήλωσε: “Γνωρίζουμε ήδη ότι ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, και αυτή η μελέτη τονίζει ότι ο θηλασμός μπορεί επίσης να σχετίζεται με το βάρος. Το βάρος με τη σειρά του επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου καθώς και άλλες ασθένειες”. Επεσήμανε δε ότι πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι πολύ υπέρβαροι διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Η Καθηγήτρια Dame Sally MacIntyre, Δ/ντρια του Ινστιτούτου Υγείας και Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε ότι η επιδημία της παχυσαρκίας είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι υψηλού εισοδήματος όσο και οι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

“Μελέτες όπως αυτή, που εξετάζουν τις γενικές τάσεις σε ένα μεγάλο πληθυσμό μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη της παχυσαρκίας και των σχετιζόμενων με αυτή ασθενειών”.

Πηγή: Dailymail

© 2024 foodbites