• Foodbites
  • Uncategorized
  • Όσπρια : Μεγάλα τα οφέλη, ιδιαίτερα για τους διαβητικούς
legumes

Όσπρια : Μεγάλα τα οφέλη, ιδιαίτερα για τους διαβητικούς

Τα φασόλια είναι ένα νόστιμο και ωφέλιμο για την υγεία όσπριο, ιδιαίτερα για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι  ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνουν, πετυχαίνουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.Το παραπάνω όφελος έγινε γνωστό μετά από τη δημοσίευση μελέτης στο περιοδικό Archives of Internal Medicine και σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. David Jenkins Δ/ντη του St. Michael’s Hospital’s Risk Factor Modification Centre αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που ερεύνησε ειδικά την επίδραση των οσπρίων στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα φασόλια βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα  τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού όσπρια την ημέρα (190 γραμμάρια) (στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές) οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, οι υψηλές τιμές της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, όπως δήλωσε ο Dr. David Jenkins.

Η μελέτη διεξήχθη σε 121 άτομα με διαβήτη τύπου 2, στους οποίους πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για την αρτηριακή πίεση, το λίπος και τη γλυκόζη του αίματος και τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης A1C (που καθορίζει τον έλεγχο του διαβήτη) κατά την έναρξη της μελέτης. Στη συνέχεια, για τρεις μήνες, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, στην οποία συμπεριλαμβανόταν ένα φλιτζάνι όσπρια την ημέρα, ενώ άλλοι ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή με τρόφιμα ολικής αλέσεως, η οποία αυξάνει την πρόσληψη αδιάλυτων ινών.

Στο τέλος της περιόδου μελέτης πραγματοποιήθηκαν επαναληπτικές μετρήσεις. Ενώ η ομάδα των προϊόντων ολικής αλέσεως παρουσίασε βελτίωση των δεικτών του λίπους και της γλυκόζης του αίματος καθώς και των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης A1C, η ομάδα των οσπρίων βελτίωσε όλους τους παραπάνω δείκτες και επιπλέον μείωσε την αρτηριακή πίεση.

Τα όσπρια θεωρούνται τρόφιμα με πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης, που αναπτύχθηκε από τον Jenkins, χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί σε ποιο βαθμό θα αυξήσει ένα τρόφιμο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, τροφές όπως το άσπρο ψωμί είναι υψηλά στην κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη, επειδή προκαλεί αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, σε αντίθεση με τα μήλα και τα όσπρια που είναι χαμηλά στην κλίμακα.

Ωστόσο, σε σχετικό σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, η Marion J. Franz από το Nutrition Concepts by Franz Inc. επεσήμανε ότι ο ρόλος του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη σχετικά με το διαβήτη είναι αμφιλεγόμενος, με ορισμένες πρόσφατες μελέτες να δείχνουν ότι μπορεί να μην υπάρχει διαφορά στα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης A1C μεταξύ μιας διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μιας με υψηλό.

Ωστόσο, η Franz σημείωσε ότι τα όσπρια είναι γνωστό ότι αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής – το ερώτημα είναι μόνον αν τα όσπρια έχουν αυτό το πλεονέκτημα για τους ασθενείς με διαβήτη λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ή επειδή τα όσπρια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται στο φως την ίδια στιγμή που μια νέα μελέτη στο περιοδικό Circulation δείχνει ότι οι περισσότεροι ενήλικες στις ΗΠΑ καταφέρνουν να ελέγχουν την πίεσή τους – 47% το 2010, σε σύγκριση με 29% πριν από μια δεκαετία.

Γενικότερα, τα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης:

  • Καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια έρευνα του 2000 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
  • Καρκίνου του παχέος εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης οσπρίων και μικρότερου κινδύνου για ανάπτυξη ορθοκολικών αδενωμάτων (πρόδρομος ορθοκολικού καρκίνο).
  • Διαβήτη, σύμφωνα με μια μελέτη σε 64.000 Κινέζες που δημοσιεύτηκε το 2008 στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.
  • Γνωστικής εξασθένισης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος στο Journal of Nutrition, Health and Aging.

Επίσης, βοηθούν την καρδιά, σύμφωνα με έρευνα σε 9.632 ανθρώπους που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine,  η οποία έδειξε ότι η κατανάλωση οσπρίων τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου κατά 22% περισσότερο από ό,τι όταν η κατανάλωση είναι λιγότερη από μια φορά την εβδομάδα.

Τέλος, βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, η καθημερινή κατανάλωση οσπρίων μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης.

Πηγή: Huffingtonpost

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε απο τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

© 2022 foodbites