obesity 110873579

Περισσότερη κίνηση, εξυπνότερη διατροφή

Μικρές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν τον ενήλικο πληθυσμό της Ευρώπης να καταπολεμήσει την παχυσαρκία, σύμφωνα με τον καθηγητή James O. Hill, PhD, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, στο Ντένβερ των ΗΠΑ. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σε εκδήλωση που υποστήριξε η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (International Sweeteners Association), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία (ECO 2013),  με τίτλο «Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά: μια καινοτόμος προσέγγιση στην απώλεια βάρους με διάρκεια», χαρακτήρισε ως υπεραπλούστευση την παρούσα τάση να επικεντρωνόμαστε σε ένα μόνο αίτιο για τα αυξανόμενα επίπεδα της παχυσαρκίας.

Ο λόγος για τη συνεχή αύξηση βάρους δεν είναι η υπερφαγία, ούτε ο καθιστικός τρόπος ζωής μεμονωμένα, αλλά ένας συνδυασμός υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και έλλειψης επαρκούς άσκησης. Ως ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας και διαχείρισης βάρους, ο καθηγητής Hill πιστεύει ότι, προκειμένου να επιτευχθεί απώλεια βάρους και ισορροπία στην ενεργειακή πρόσληψη, η απάντηση έγκειται και στις δυο πλευρές της εξίσωσης.
Η έρευνα σχετικά με το ενεργειακό ισοζύγιο δείχνει ότι το ανθρώπινο σώμα αντιδρά άμεσα στη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης (δηλαδή των θερμίδων) με το να προσπαθεί να «διατηρήσει» τα ενεργειακά του αποθέματα. «Λίγοι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν σημαντικούς περιορισμούς στη διατροφή τους – όπως μια ολιγοθερμιδική δίαιτα – για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί είμαστε προγραμματισμένοι για επιβίωση και όχι για λιμοκτονία» τονίζει ο καθηγητής Hill.
«H λύση είναι μια καινοτόμος προσέγγιση με μικρές και βιώσιμες αλλαγές στη δίαιτά μας και στη σωματική μας δραστηριότητα. Όταν οι αλλαγές αυτές γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας, επωφελούμαστε χωρίς να νιώθουμε στέρηση». Σύμφωνα με τον καθηγητή Hill, στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους της Αμερικής (National Registry of Weight Control) δείχνουν ότι οι περισσότεροι από όσους διατηρούν μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους υιοθετούν αυτή την προσέγγιση.
Ο καθηγητής Hill ονομάζει τις αλλαγές που χρειάζονται για τη μείωση του σωματικού βάρους ως το «ενεργειακό κενό»(“energy gap”). Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μικρές αλλαγές, όπως το να περπατήσει κανείς 2.000 βήματα κάθε μέρα ή να «τρώει έξυπνα» αντικαθιστώντας καθημερινά μία ή δύο διατροφικές επιλογές υψηλής θερμιδικής αξίας με άλλες χαμηλότερου θερμιδικού περιεχομένου. Οι άνθρωποι βρίσκουν την προσέγγιση αυτή πολύ πιο εφικτή, καθώς μπορούν να κάνουν μικρές αλλαγές με επιτυχία. Και με την πάροδο του χρόνου, πολλές μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε μία σημαντική διαφορά.
Περισσότερος από τον μισό (52%) ενήλικο πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD). Τα ποσοστά παχυσαρκίας διαφοροποιούνται ανά χώρα, από χαμηλά επίπεδα 8% στη Ρουμανία (και Ελβετία) μέχρι άνω του 25% σε Ουγγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο (26.1%).
Σύμφωνα με τον καθηγητή Hill οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στη μακροπρόθεσμη διαχείριση βάρους. Προσφέρουν στους καταναλωτές την ικανοποίηση να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση χωρίς πρόσθετες θερμίδες. Ο καθηγητής Hill είναι συνιδρυτής του Εθνικού Μητρώου Ελέγχου Βάρους (National Registry of Weight Control), το οποίο καταγράφει τα άτομα στις ΗΠΑ τα οποία έχουν επιτυχώς διατηρήσει μειωμένο σωματικό βάρος. Είναι επίσης, συνιδρυτής του “America on the Move” μιας εθνικής πρωτοβουλίας πρόληψης της αύξησης σωματικού βάρους, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος του Αμερικανικού Συλλόγου για τη Διατροφή (American Society for Nutrition).

Πληροφορίες για τη Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών Υλών
Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών Υλών (ISA) είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές και χρήστες ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην Ευρώπη. Η Ένωση είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εθνικές και διεθνείς ρυθμιστικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε: www.sweeteners.org

Στοιχεία για τον καθηγητή James O. Hill
Ο Καθηγητής James O. Hill, Ph.D., είναι ένας πρωτοπόρος επιστήμονας στους τομείς της σωματικής δραστηριότητας, της διατροφής και της ενεργειακής ισορροπίας. Είναι καθηγητής Παιδιατρικής και Ιατρικής. Κατέχει Bachelor in Science από το Πανεπιστήμιο του Τεννεσί και MSc και Ph.D. από το Πανεπιστήμιο του New Hampshire στη Φυσιολογική Ψυχολογία. Ο Δρ Hill είναι ο Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Υγείας και Ευεξίας Anschutz στο Anschutz Medical Campus στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Είναι συνιδρυτής του Εθνικού Μητρώου Ελέγχου Βάρους το οποίο καταγράφει τα άτομα στις ΗΠΑ τα οποία έχουν επιτυχώς διατηρήσει μειωμένο σωματικό βάρος. Είναι επίσης, συνιδρυτής του “America on the Move” μιας εθνικής πρωτοβουλίας που έχει ως στόχο την πρόληψη της αύξησης σωματικού βάρους με το να εμπνέει τους Αμερικάνους να κάνουν μικρές αλλαγές στο πόσο τρώνε και κινούνται. Υπήρξε μέλος της Ομάδας εμπειρογνωμόνων για την παχυσαρκία των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας η οποία ανέπτυξε τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές στις ΗΠΑ για τη θεραπεία και την πρόληψη της παχυσαρκίας.
Έχει επίσης υπηρετήσει ως πρώτος πρόεδρος στη διαδικασία διαβούλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού για την παχυσαρκία. Ο Δρ Hill, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 500 επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια βιβλίων και συνυπογράφει τα βιβλία ‘Step Diet Book’ και ‘The State of Slim’ (Αύγουστος 2013). Δίνει ομιλίες σε όλο τον κόσμο για την παχυσαρκία, την υγεία και την ευεξία.

Ετικέτες:

© 2023 foodbites