pittas

Συνέντευξη με τον κύριο Γεώργιο Πίττα – Υπεύθυνο Προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό»

Η συνέντευξη δόθηκε στη συνεργάτιδα του foodbites Γεωργία Κυπριανού

Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει πάρει δύο μορφές ανάπτυξης , η μια είναι ο μαζικός τουρισμός. Αυτός ο τύπος τουρισμού αρχίζει και φθίνει και αναπτύσσεται ο μεμονωμένος τουρισμός. Δηλαδή πελάτες που έχουνε λίγο υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο , ψάχνουν στο διαδίκτυο για να βρουν τους προορισμούς τους μόνοι τους. Ξέρουν τι θέλουν, γενικά θα λέγαμε ότι είναι άνθρωποι πανεπιστημιακού επιπέδου που έχουνε ανησυχίες γύρω από τα ατομικά δικαιώματα, γύρω από τη πολιτισμική διαφορετικότητα – από την πολιτισμικότητα θα λέγαμε – και θέλουν να γνωρίσουν διάφορους πολιτισμούς.

Δεν τους αρκεί μόνο η διασκέδαση αλλά θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο και γι’ αυτό ψάχνουν αρκετά επιμελώς τις ιστοσελίδες να δουν τα ξενοδοχεία και τι τους προσφέρουν. Αυτό κάποια στιγμή ονομάστηκε Bobo’s , σύντμηση του Μπουρζουά και Μποέμ, δηλαδή ναι μεν είναι μποέμ αλλά και με κάποιο εισόδημα για να μπορούν να υποστηρίξουν τις ανησυχίες τους.

Άρα αναπτύσσεται ένα κομμάτι τουρισμού, που έχει σχέση με τον τουρισμό ειδικού ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει, ότι μια περιοχή για να αναπτυχθεί, θα πρέπει να αναπτύξει και να αναδείξει την ταυτότητα της. Χωρίς πολιτισμική ταυτότητα δεν θα προκαλέσει κανένα ενδιαφέρον σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο κόσμος πια δεν ψάχνει όπως λέγαμε παλιά το καλύτερο αλλά το ιδιαίτερο.

Ένα από τα κομμάτια της ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής είναι και ο γαστρονομικός πολιτισμός. Ο γαστρονομικός πολιτισμός όχι μόνο σαν γεύση ή σαν γαστριμαργική εμπειρία αλλά σαν συνολική έννοια που περιλαμβάνει τον πολιτισμό της γεύσης σύμφωνα με την καθημερινότητα. Σημαντικοί τομείς είναι : ο τόπος παραγωγής, οι καλλιέργειες, οι τρόποι παραγωγής, τα έθιμα, οι γιορτές και τα γλέντια.
Δηλαδή η γαστρονομία δεν περιλαμβάνει μόνο την στιγμή της γεύσης αλλά και όλο το περιβάλλον στο οποίο παράγονται τα προϊόντα της. Ένα παράδειγμα είναι , το πώς φτιάχνονται τα αλλαντικά ή τα γαλακτοκομικά σε κάθε τόπο, που καταναλώνονται, πότε, ποιες συνήθειες τα συνοδεύουν. Σε αυτό το σημείο στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω ενώ στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα.
Δεν υπάρχει επισκέπτης που θα έρθει στην Ελλάδα και δεν θα φάει κάτι ή δεν θα πιεί κάτι έστω και αν έχει έρθει για μισή μέρα, για κάποιο συνέδριο ή για άλλους επαγγελματικούς λόγους. Είτε έρθει για μισή μέρα είτε έρθει για δέκα ημέρες θα έχει κάποια γαστρονομική εμπειρία.
Ο στόχος μας είναι αυτή η εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο εντυπωσιακή. Στην πλειονότητά τους, οι επισκέπτες θα πάρουν το πρωινό τους στο ξενοδοχείο σε αντίθεση με τα γεύματα -τόσο του μεσημεριού όσο και του βραδινού – που μπορούν να φάνε και έξω.

Το Ελληνικό Πρωινό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει δημιουργηθεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος .Το πρώτο πράγμα που έχει γίνει είναι η σχεδίαση του προγράμματος η οποία και διήρκεσε δύο χρόνια και συμπεριελάμβανε την καταγραφή των προϊόντων και όλους τους τρόπους δράσης.
Ο τουρισμός έχει σχέση και με το περιβάλλον. Λέγοντας περιβάλλον δεν εννοούμε μόνο τη θάλασσα και γενικότερα τους χώρους αναψυχής. Όταν ταξιδεύεις για να δεις ένα αξιοθέατο, για να πας από τον ένα τόπο στον άλλο ή για να δεις ένα μοναστήρι, έρχεσαι σε επαφή με το φυσικό τοπίο (με την φύση). Εάν το φυσικό προβάλλον, είναι ερημωμένο, περνάς από τόπους που μοιάζουν άδειοι, σαν να έχει γίνει πυρηνική καταστροφή. Αντίθετα όσο υπάρχει πρωτογενής τομέας παραγωγής, «νοικοκυρεύει» τη φύση κι εκείνη σου ανταποδίδει την ομορφιά. Πρέπει να αφήσουμε την φύση μας να «μιλάει και να αναπτύσσεται» και έτσι θα έρθουμε κοντά της. Οι μανιταράδες μάλιστα , έχουν «εφεύρει» ένα σύνθημα, που λέει, ότι «γνωρίζεις τα μανιτάρια γίνεσαι φίλος με την μανιταρόσουπα και έτσι αγαπάς το δάσος». Ταξιδεύεις στο δάσος και βλέπεις άλλες αξίες.
Έτσι και εδώ πρέπει να γνωρίσουμε τα τρόφιμα της Ελλάδα για να γνωρίσουμε την Ελλάδα, π.χ. να γνωρίσουμε το αβγοτάραχο που μας παραπέμπει στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, να δούμε και την λίμνη και την ηρεμία που υπάρχει στην λίμνη ή να πάμε στην λίμνη της Κερκίνης να δούμε τα Βουβάλια, τον καβουρμά. Με άλλα λόγια, η τροφή δεν είναι μόνο γαστριμαργική εμπειρία είναι μια εμπειρία ζωής και πρέπει να την δούμε έτσι.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει θέσει ως στόχο ,την συμμετοχή 350 ξενοδοχείων στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» μέχρι το τέλος του 2013. Ήδη έχουν ενταχθεί 67 ξενοδοχεία και σε ορίζοντα τριετίας υπάρχει η πρόβλεψη το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» του Ξ.Ε.Ε. να προσφέρεται σε 1.000 ξενοδοχεία.
Νομίζω ότι ήρθε ο χρόνος στην Ελλάδα να γίνει η επανάσταση του αυτονόητου και του προφανούς δηλαδή το τουριστικό προϊόν να ενσωματώσει κάποια στιγμή και την γαστρονομία και όλο τον πλούτο του γαστρονομικού πολιτισμού, καθώς και των τόσων σπουδαίων προϊόντων που έχει η Ελλάδα. Αυτό δεν γινόταν και η κρίση έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα της ανάδειξης της ταυτότητας του κάθε τόπου και βεβαία όλη αυτή η προσπάθεια συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση του Τουριστικού προϊόντος.

Ετικέτες:,

© 2022 foodbites