Πράγα, φεστιβαλ μπίρας
Τσέχικο Φεστιβάλ Μπίρας – Το ετήσιο φεστιβάλ μπίρας.
Η Τσεχία είναι η πατρίδα της Pilsner και της Budweiser. Κατέχει το ρεκόρ κατά κεφαλής κατανάλωσης μπίρας (280 πίντες ετησίως το άτομο). Παρόλα αυτά, το Φεστιβάλ Μπίρας στην Πράγα είναι μια σχετικά καινούρια υπόθεση. Για πρώτη φορά διοργανώθηκε το 1208. Από την πρώτη κιόλας φορά φάνηκε να πιάνει τους στόχους του και να έχει πολύ ικανοποιητική επισκεψιμότητα.
Άλλωστε η Τσεχία είναι μια χώρα πολύ γνωστή για τη μπίρα της παγκοσμίως, και κάποιες ετικέτες κάνουν αξιοσημείωτες πωλήσει σε όλο τον κόσμο. Αυτό ήταν αρκετά ενθαρρυντικό τόσο για τους διοργανωτές, όσο και για τους συμμετέχοντες, και τελικά για το 2012 η συμμετοχή φτάνει τους 150 παραγωγούς ενώ σε ένα σταντ θα υπάρχουν περίπου 50 ετικέτες εισαγωγής σε βαρέλι και φιάλη. Φυσικά όλα όσα ενθουσίασαν τους επισκέπτες των προηγούμενων ετών θα επαναληφθούν επαυξημένα. Αν και η διοργάνωση είναι πολύ αισιόδοξη, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ παρόλο που θα μπορούσε ευθέως να συγκριθεί με το γνωστό σε όλους μας Γερμανικό Oktoberfest. Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι το Τσέχικο Φεστιβάλ συγκεντρώνει ετικέτες και ποικιλίες από ολόκληρη τη χώρα, μικρούς και μεγάλους παραγωγούς που θεωρούν ότι έχουν κάτι αξιόλογο να δείξουν στο κοινό, ενώ στο Oktoberfest, συμμετέχουν μόνο οι τοπικές εταιρείες της περιοχής του Μονάχου. Επιπλέον, η Πράγα, επιφυλάσσει στον επισκέπτη μια μεγάλη έκπληξη: μπορεί να συνοδέψει τη μπύρα του, με πολύ μεγάλη ποικιλία από τα εξαιρετικότερα τσέχικα πιάτα. Το φολκ μέρος της γιορτής είναι τυπικό όλων των κεντροευρωπαϊκών φεστιβάλ ή εκδηλώσεων αντίστοιχου χαρακτήρα: Παραδοσιακή μουσική, αντίστοιχο ντύσιμο και 200 σερβιτόρες με παραδοσιακές Τσέχικες στολές. Δύο ημερήσια αφιερώματα υπολογίζεται ότι θα μαζέψουν αρκετό κόσμο κυρίως από την κεντρική Ευρώπη, ένα αφιέρωμα στη Βρετανική Μπίρα και ένα άλλο στην Αμερικάνικη.
Το φεστιβάλ διαρκεί 16 ημέρες
Για φέτος, για την γρήγορη εξυπηρέτηση του κόσμου, αποφάσισαν η βαρελίσια μπίρα να σερβίρεται μόνο σε ποτήρια του ενός λίτρου.
Πάντως ο πιο σημαντικός ρόλος του Φεστιβάλ είναι η συγκέντρωση και παρουσίαση μικρών ζυθοποιών που τους δίνεται η ευκαιρία να συστήσουν τη μπίρα τους στο κοινό και αντιστρόφως στους επισκέπτες να έχουν την εμπειρία της δοκιμής ετικετών μπίρας που στην κυριολεξία μπορεί να είναι για μοναδική γευστική εμπειρία. Πέραν τούτου, οι ζυθοποιοί παρουσιάζουν και αρκετές special μπύρες που δεν έχουν βγει στην κυκλοφορία, όπως η Kocour, μια μικρή ζυθοποιία, σκοπεύει να παρουσιάσει πειραματικά για πρώτη φορά μια μπύρα με 31ο αλκοόλ.
Οι ζυθοποιοί πάντως μικροί και μεγάλοι, είναι πεπεισμένοι πως ένα τέτοιο γεγονός και μία τέτοια διοργάνωση, πέρα από ατραξιόν για την πόλη ή το προϊόν τους, «εκπαιδεύει» και μυεί τον καταναλωτή στη φιλοσοφία και τα είδη της μπύρας, στους γευστικούς συνδυασμούς, στον τρόπο με τον οποίο πίνεται η κάθε μπύρα. Εννοείται βεβαίως, ότι είναι μοναδική ευκαιρία να έρθουν οι παραγωγοί σε επαφή με όλα τα είδη των καταναλωτών, ακόμα και των πιο μυημένων και έμπειρων, να τους παρουσιάσουν τις νέες τους δουλειές και να ακούσουν τις απόψεις τους. Όπως συμβαίνει παντού, έτσι και στην Τσεχία, μικροί παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα της διαφήμισης και για αυτό παραμένουν γνωστή μόνο στην περιοχή που δραστηριοποιούνται. Για αυτούς λοιπόν, αυτό το Φεστιβάλ είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να βγουν προς τα έξω και να παρουσιάσουν και να διαφημίσουν το προϊόν τους.
Βέβαια, η Τσεχία ως μία από τις πιο ιστορικό και σημαντικότερες ζυθοπαραγωγές χώρες, δεν στερείται γεγονότων και γιορτών αλλά ούτε και χώρων που συνδέονται με τη μπύρα, όπως:
Σπα μπίρας: Στο ζυθοποιείο Chodovar, τροποποίησαν μέρος του κελαριού τους, εγκατέστησαν κάποιες μεγάλες μπανιέρες. Μια απίθανη εμπειρία.
Μία φορά το χρόνο τα περισσότερα ζυθοποιία, ανοίγουν τις πόρτες τους και κάνουν ένα ανοιχτό φεστιβάλ.
Άπειρες μπιραρίες με καταπληκτικό φαγητό, κάποια με απίθανη και πρωτότυπη διακόσμηση.