Πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά προϊόντα: σύμμαχος στη μείωση του λίπους και τη διατήρηση του μυϊκού συστήματος

Nέα έρευνα συστήνει πως διατροφή με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας από υδατάνθρακες και σε συνδυασμό με φυσική άσκηση, μπορεί να φανεί ευεργετική στη σύνθεση του σώματος μειώνοντας το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και αυξάνοντας το μυϊκό ιστό σε γυναίκες.

Η ιδιαιτερότητα που προβάλει αυτή η έρευνα έναντι γενικά αποδεκτών αναφορικά με την κατανάλωση πρωτεϊνών και μείωση της πρόσληψης θερμίδων από υδατάνθρακες είναι η θετική συσχέτιση με την πηγή πρόσληψης πρωτεϊνών που είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται επίσης μια θετική συνεισφορά της πρόσληψης ασβεστίου στο μηχανισμό απώλειας λίπους. H πρόσληψη ασβεστίου από φυσικές πηγές όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα έναντι της πρόσληψης μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, φαίνεται σύμφωνα με την έρευνα πως είναι πιο αποτελεσματική αναφορικά με τη μείωση του λίπους. Αυτό μπορεί να συσχετιστεί με το γεγονός της ύπαρξης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και επιπλέον βιοενεργά συστατικά (όπως το πρωτεϊνικό κλάσμα που είναι πλούσιο σε διακλαδωμένα αμινοξέα όπως λευκίνη, ισολευκίνη βαλίνη) τα οποία μπορεί να δρουν είτε ανεξάρτητα είτε συνεργιστικά με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως συνδυαστική δράση αερόβιας άσκησης με έμφαση στη διατροφή με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη από γαλακτοκομικά προϊόντα μειωμένων λιπαρών  και περιορισμό πρόσληψης θερμίδων θα οδηγήσουν στην μείωση του λίπους από την κοιλιακή χώρα και θα βελτιώσουν τον άπαχο μυϊκό ιστό παράλληλα με φυσική ενδυνάμωση και καλύτερη φυσική  κατάσταση. Είναι καλό να διευκρινιστεί πως αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται αντιληπτές μόνο από τις απλές μετρήσεις βάρους και Δείκτη Μάζας Σώματος που είναι και οι πιο συνηθισμένες για την διαπίστωση ή μη της επιτυχίας μιας δίαιτας αλλά αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι η γενικότερη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και ιδιαίτερα της μείωσης του λίπους της κοιλιακής χώρας – το χειρότερο σημείο απόθεσης  – που έχει συνδεθεί με την αρνητική του επίδραση στην καρδιοαγγειακή υγεία και γενικότερα τον μεταβολισμό.

Πηγή: The journal of Nutrition

Περισσότερα:  http://jn.nutrition.org/content/141/9/1626.full

 

© 2024 foodbites