Μικρή πτώση τιμών καταναλωτή το πρώτο δίμηνο του 2012

 Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών ΙΕΛΚΑ στην τελευταία έρευνα που δημοσίευσε σημειώνει και επισημαίνει ότι οι τιμές στα ράφια του οργανωμένου λιανεμπορίου (σούπερ-μάρκετ) τροφίμων, παρουσιάζουν πτώση.

Στο πρώτο δίμηνο του 2012, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια πτώση στις τιμές της τάξης του 1,35% σταθεροποιημένη κατά τους 6 τελευταίους μήνες. Σε αυτό πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη και η μετακίνηση προϊόντων όπως χυμοί και αναψυκτικά από τον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. (13%) στον ανώτερο (23%). Συνεπώς αν δεν υπήρχε κι αυτή η ανακατάταξη και η αύξηση τιμής των συγκεκριμένων προϊόντων, ο συντελεστής μείωσης θα ήταν μεγαλύτερος. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Φ.Π.Α. σε αυτές τις κατηγορίες έχει αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, μπορεί να καταλάβει ότι συνολικά η τιμή θα έπρεπε να έχει αυξηθεί περίπου κατά το αντίστοιχο ποσοστό. Αντιθέτως παρουσιάζουν μια πτώση της τάξης του 0,34% στο τελευταίο εξάμηνο, παρόλο που η φορολογία στα προϊόντα αυτά έχει αυξηθεί συνολικά περίπου 50%.

Σημειωτέο, ότι στα στοιχεία αυτά που λαμβάνονται από το «Παρατηρητήριο Τιμών» του Υπ. Π.Α.Α. δεν συμπεριλαμβάνονται και δεν καταμετρούνται οι ειδικές προσφορές και εκπτώσεις προώθησης σε συγκεκριμένα  προϊόντα.

Τόσο η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία όσο και η Nielsen, καταγράφουν μια συνολική πτωτική τάση στις τιμές του ραφιού, ενώ οι πρώτες ύλες και το κόστος μεταφοράς έχουν αυξηθεί στη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών, επιπλέον έχουμε αύξηση του Φ.Π.Α. από 9% σε 13% και από 19% σε 23, δηλαδή τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό δείχνει ότι παραγωγοί ή εισαγωγείς αλλά και λιανέμποροι ανταποκρίθηκαν στις καινούριες συνθήκες που επέβαλε η κρίση και οι εργασιακές ανακατατάξεις στο καταναλωτικό κοινό από το καλοκαίρι του ’11 και μετά.

Πιστεύεται ότι από την πτώση αυτή των τιμών ο τελικός καταναλωτής ωφελείται περίπου 2,5% επί των συνολικών αγορών του (από σούπερ-μάρκετ) σε τρόφιμα.

Η συγκράτηση ή το κατέβασμα των τιμών έχουν αυξηθεί, τόσο από τις λιανικές αγορές όσο και από τους  προμηθευτές τους, παρέχοντας μια μικρή ανάσα στην οικονομική δυσχέρεια του καταναλωτή.

 

Ετικέτες:

© 2024 foodbites