backschool 103175579

Σωστά θρεπτικά συστατικά και Σωστά λιπαρά : Βασικές προμήθειες για την επιστροφή στο σχολείο.

Και, ενώ η διατροφή των παιδιών είναι ένα από τα πιο «καυτά θέματα» αυτές τις ημέρες , που τα σχολεία ξανανοίγουν, υπάρχει μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών , που συχνά «παρεξηγείται» με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση : Αυτή η κύρια κατηγορία θρεπτικών συστατικών είναι τα λιπαρά. H Επιστροφή στο σχολείο σημαίνει και αλλαγές στο πρόγραμμα, οπότε είναι η καλύτερη ευκαιρία για να ξανά-αρχίσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, ακολουθούν σωστή διατροφή, που θα τα βοηθήσει να αναπτύσσονται και έχουν καλύτερη απόδοση και στο σχολείο. Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για να ξεκινήσουν τα παιδιά μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τον σωστό τύπο λιπαρών.

Τα σωστά θρεπτικά συστατικά και το σωστό είδος λιπαρών είναι «κλειδιά», για την σωστή διατροφή, για την σωστή ανάπτυξη, για  καλή επίδοση  των παιδιών  σε κάθε δραστηριότητα, και για την καλή απόδοση στο σχολείο. Τα λιπαρά παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών , αλλά πολλοί από μας πιστεύουμε ότι τα λιπαρά είναι κακά. Βλέπουμε πολλούς γονείς , να προσπαθούν να αποφύγουν ή να μειώσουν τα λιπαρά στην διατροφή των παιδιών τους, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η πιο υγιεινή επιλογή για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Όμως, αυτό που πρέπει να ξέρουν οι γονείς είναι ότι τα λιπαρά είναι απαραίτητα και κύρια θρεπτικά συστατικά στην διατροφή και το πιο σημαντικό είναι να μάθουν να επιλέγουν τα Καλά λιπαρά, που είναι γνωστά και σαν «ακόρεστα λιπαρά» και βρίσκονται στα ψάρια , στους ξηρούς καρπούς, στα φυτικά έλαια και στις μαλακές μαργαρίνες.

Γιατί ή επιλογή του Είδους των Λιπαρών είναι Τόσο Σημαντική ;

Τα διαιτητικά λιπαρά είναι απαραίτητα, για την για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν τα παιδιά, όπως πρέπει. Ορισμένα ακόρεστα λιπαρά θεωρούνται απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και των κατιών. Γενικότερα, τα λιπαρά βοηθούν επίσης στην απορρόφηση των σημαντικών λιποδιαλυτών βιταμινών.
Οι ειδικοί συστήνουν ότι τα διαιτητικά λιπαρά πρέπει να παρέχουν το 30-35% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης στα παιδιά και στους εφήβους ηλικίας 4-8 ετών.

Τα λιπαρά, είναι σαφώς ένα σημαντικό μέρος  μιας υγιεινής, ισορροπημένη διατροφής. Γιατί λοιπόν έχουν τόσο κακή φήμη;
Επειδή δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια. .
Υπάρχουν τα  ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά , που βρίσκονται  σε προϊόντα που κατασκευάζονται από ζωικά λιπαρά  όπως το βούτυρο αγελάδας  και το μπέικον. Αυτά τα λιπαρά, και τα προϊόντα που τα περιέχουν , θα πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγεται λόγω των δυσμενών  επιπτώσεων, που έχουν  τους στα επίπεδα των λιπιδίων, ακόμη και σε παιδιά.
Ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, οι ειδικοί συστήνουν ότι τουλάχιστον τα δύο τρίτα της πρόσληψης λιπαρών  πρέπει να προέρχονται από πηγές  «καλών» ακόρεστων  λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων λιπαρών οξέων.
Το σώμα χρειάζεται τα απαραίτητα λιπαρά κάθε μέρα, αλλά δεν μπορεί να τα συνθέσει, έτσι πρέπει να τα προμηθεύεται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.. Καλές πηγές  απαραίτητων λιπών είναι :  τα ψάρια,  οι ξηροί καρποί, το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο , το σησαμέλαιο και η μαλακή μαργαρίνη.

Οι τελευταίες συστάσεις  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) , για τα διαιτητικά λιπαρά , προωθούν  την αντικατάσταση των ζωικών λιπαρών με  λιπαρά, που  βρίσκονται στα φυτικά έλαια και στα προϊόντα που κατασκευάζονται από αυτά, όπως η μαργαρίνη.

Φέτος , επιστρέψτε «στα θρανία» έχοντας κάνει την «Επιλογή των Απαραίτητων Θρεπτικών Συστατικών»,  μέρος της καθημερινότητας σας

Οι μαμάδες  γνωρίζουν τη σημασία της σωστής διατροφής, αλλά ο πολυάσχολος τρόπος ζωής δεν τους επιτρέπει , να βρουν το χρόνο και την ενέργεια για να επιλέξουν όσα χρειάζονται από τα καταστήματα, πόσο μάλλον να προετοιμάσουν  περίτεχνα γεύματα από φρέσκα υλικά.
Ωστόσο, όλες οι μαμάδες,  παντού, θα ανακουφιστούν ξέροντας  ότι το να δώσουν στα παιδιά τους τα βασικά λιπαρά, που χρειάζονται είναι τόσο εύκολο όσο το άλειμμα  μαργαρίνης σε σάντουιτς και η χρήση υγρής μαργαρίνης στην προετοιμασία φαγητών και γλυκών όπως μια απλή ομελέτα ή ένα κέικ. Η  υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας σημαντικός τρόπος, μέσω του οποίου οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση του παιδιού στο σχολείο.

Τα παιδιά που τρώνε  ένα σωστό πρωινό και γενικά τρέφονται σωστά, είναι σε πιο πλεονεκτική  θέση  για να μάθουν και να  «απορροφήσουν»  νέες πληροφορίες. Και  αυτό, μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο και το έλλειμμα της μαργαρίνης σε ένα  τοστ ολικής άλεσης  το πρωί ή  σε ένα σάντουιτς – αντί για  βούτυρο  αγελάδας- για μεσημεριανό γεύμα ή σε  πακέτο το απόγευμα .

Ξενάκη Δήμητρα, PhD in Molecular & Structural Chemistry of Foods
Στεργίου Μαργαρίτα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

 

Ετικέτες:, ,

© 2021 foodbites