Τα Λειτουργικά Τρόφιμα

από τον Ι. Σαμακίδη*
Τα λειτουργικά προϊόντα είναι μία σύγχρονη τάση στο χώρο των τροφίμων με ραγδαία ανάπτυξη παγκοσμίως. Χαρακτηρίζονται ως προϊόντα προστιθέμενης αξίας για τον καταναλωτή, ενώ αποτελούν το κλειδί για επιτυχημένη πορεία και συνεχή ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων. Σύμφωνα με το συμβούλιο Τροφίμων & Διατροφής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής λειτουργικό τρόφιμο ορίζεται ως:  «κάθε τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου το οποίο μπορεί να παρέχει ένα όφελος στην υγεία πέρα από τα παραδοσιακά θρεπτικά συστατικά που περιέχει».
Τα λειτουργικά τρόφιμα μπορεί να είναι ενισχυμένα (αύξηση περιεκτικότητας σε ωφέλιμα συστατικά που ήδη περιέχουν από την φύση τους), εμπλουτισμένα (με προσθήκη συστατικών που δεν υπάρχουν στο συμβατικό τρόφιμο) ή μειωμένης περιεκτικότητας σε επιβαρυντικές  για την υγεία ουσίες (π.χ. μειωμένων λιπαρών ή αλατιού).
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες  τροφίμων οι οποίες με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να μετατραπούν σε «λειτουργικές».  Μία από τις πιο διαδεδομένες είναι το αλεύρι καθώς έχει ευρύτατη εφαρμογή σε πλήθος τροφών. Ειδικά ο εμπλουτισμός των αλεύρων με σίδηρο και βιταμίνες είναι μια διεθνής πρακτική. Είναι μάλιστα υποχρεωτικός σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και σχεδόν σε όλη τη Λατινική Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 το 27,3% του παραχθέντος αλεύρου σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν εμπλουτισμένο με σίδηρο και φυλλικό οξύ, ενώ ο απώτερος στόχος είναι ο εμπλουτισμός να φτάσει τα επόμενα χρόνια το 70%.
Τα λειτουργικά τρόφιμα καταναλώνονται όπως και τα υπόλοιπα τρόφιμα, ενώ δεν υποκαθιστούν την αναγκαιότητα της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αλλά συνεισφέρουν σε μια καλύτερη υγεία. Επιπλέον, δεν υποκαθιστούν φάρμακα και η τακτική τους χρήση δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για παραμέληση άλλων μέτρων ενίσχυσης της υγείας.

*Ιωάννης Σαμακίδης, MSc in Food Science

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε απο τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

© 2024 foodbites