walnuts2

Ποιες τροφές ενισχύουν τον εγκέφαλο;

Όλοι έχουμε νοιώσει κάποιες στιγμές να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο μαγικό χάπι που να επαναφέρει τις γνωστικές μας δυνάμεις. Υπάρχουν όμως ορισμένες τροφές που αποδεδειγμένα βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, προστατεύουν από την σχετιζόμενη με το γήρας εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών και βοηθούν στην συγκέντρωση και τη διαύγεια.

Ήδη πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ των τροφών που καταναλώνουμε και της απόδοσης της σκέψης και της μνήμης. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά πράγματι βοηθούν ειδικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, ωστόσο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και το σύνολο της διατροφής μας. Μια πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος προκαλεί βλάβη στους νευρώνες που ελέγχουν την ενέργεια και την όρεξη των ποντικιών. Επίσης, πολλές μελέτες έχουν δείξει ο χρόνος των γευμάτων είναι επίσης σημαντικός παράγοντας της απόδοσης. Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει ότι η λήψη πρωινού μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις δεξιότητες των μαθητών.

Μεταξύ των τροφίμων που αποδεδειγμένα ωφελούν τον εγκέφαλο είναι:

Τα καρύδια περιέχουν θρεπτικά συστατικά και αντιφλεγμονώδη που κάνουν καλό στην καρδιά και είναι η μόνη καλή πηγή άλφα-λινολενικού οξέως (ALA). Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν στην καλύτερη ροή του αίματος, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει την αποτελεσματική παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Αλτσχάιμερ το 2010 διαπίστωσε ότι τα ποντίκια με τη νόσο που έτρωγαν τακτικά καρύδια είχαν βελτιώσει τη μνήμη, τη μάθηση και το κινητικό συντονισμό τους

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, που έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ κατανάλωσης μούρων και εγκεφαλικής υγείας. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Neurology διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φράουλες blueberries, κ.ά. συνδέεται με πιο αργή διανοητική έκπτωση σε τομείς όπως η μνήμη και η συγκέντρωση.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες και ο σολομός είναι γνωστό ότι ενισχύουν τον εγκέφαλο, χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ΕΡΑ και DHA, που έχουν σχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, βελτιωμένη συγκέντρωση και μνήμη.

Η καφεΐνη, το ήπιο διεγερτικό που βρίσκεται στον καφέ, βελτιώνει την πνευματική οξύτητα. Εκτός από τις επιδράσεις της καφεΐνης στον εγκέφαλο, ο αντιοξειδωτικός πλούτος του καφέ βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί πραγματικά να αποτρέψει την κατάθλιψη στις γυναίκες.

Το σπανάκι είναι πλούσιο στο αντιοξειδωτικό λουτεΐνη, το οποίο θεωρείται ότι βοηθά στην προστασία από τη γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts.

Επίσης μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είχαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό της γνωστικής έκπτωσης, σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν τα λιγότερα.

Η πλούσια σε αντιοξειδωτικά μαύρη σοκολάτα είναι μια υγιεινή τροφή για ολόκληρο το σώμα σας, αλλά η περιεκτικότητά της σε καφεΐνη πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στη διατήρηση της οξύνοιας. Επιπλέον, η σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, μία κατηγορία αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος (συνεπώς και στην υγεία του εγκεφάλου) με τη ρύθμιση της χοληστερόλης και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που βελτιώνουν την υγεία των αγγείων και τη ροή του αίματος.

Το νερό αποτρέπει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, από την οποία κινδυνεύει ο εγκέφαλος όταν ένα άτομο αφυδατώνεται. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με την Psychology Today.

Τα φύτρα σιταριού είναι μια πλούσια φυτική πηγή της χολίνης – ένα θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ενισχύει τη μνήμη, σύμφωνα με το Shape.

Τα αυγά είναι επίσης μια καλή πηγή της χολίνης.

Τα τεύτλα είναι μια καλή φυσική πηγή νιτρικών αλάτων, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, σύμφωνα με το Shape.

Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο Cancer, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι οργανικές ενώσεις θείου του σκόρδου στην πραγματικότητα σκοτώνουν τα κύτταρα γλοιοβλαστώματος.

Πηγή: Huffingtonpost

© 2023 foodbites