raw vegetables 126778721

Καθημερινά τρόφιμα, σύμμαχοι στη «μείωση της όρεξης»

Όλοι κάποια στιγμή, έχουμε ονειρευτεί να χάσουμε κιλά εύκολα και γρήγορα. Το καλοκαίρι έφτασε και το «άγχος» των παραπάνω κιλών κάνει πάλι την εμφάνισή του.

Η διαδικασία απώλειας βάρους, είναι μια σοβαρή διαδικασία και γίνεται σωστά, μόνο με την καθοδήγηση επιστήμονα διαιτολόγου-διατροφολόγου που γνωρίζει τις προσωπικές μας ανάγκες. Παρόλα αυτά, όλοι έχουμε νοιώσει «λαίμαργα» κάποιες φορές και αναζητούμε τρόπους να ελέγξουμε την όρεξη μας…
Ξέρατε ότι υπάρχουν τρόφιμα που είναι σύμμαχοι μας στον περιορισμό της όρεξης? Πρόκειται για καθημερινά φυσικά τρόφιμα, αποτελεσματικά απέναντι στη λαιμαργία μας, που εννοείται ότι δεν βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας, όπως θα μπορούσε να συμβεί με φάρμακα κατά της όρεξης. Πριν αναφερθούμε σ’ αυτά τα τρόφιμα, ξαναθυμίζουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι απώλειας βάρους και πως δεν πρέπει να παρασύρεσθε από κανένα «θαυματουργό τρόφιμο ή φάρμακο» ή από «επώνυμες» δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Μη βάζετε την υγεία σας σε κίνδυνο και μη ξεχνάτε ποτέ ότι ο διαιτολόγος είναι ο μόνος ειδικός που θα σας συμβουλέψει και θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά – αν έχετε τέτοια ανάγκη.

Το νερό είναι ο πρώτος φυσικός μας σύμμαχος για τον περιορισμό της όρεξης
Όταν πίνετε ένα ποτήρι νερό ή άλλα ροφήματα χωρίς ζάχαρη, οι φυτικές ίνες διαστέλλονται στο στομάχι και αυτό προκαλεί μείωση της πείνας. Το αποτέλεσμα της ελάττωσης της όρεξης, επομένως γίνεται με μηχανισμό πλήρωσης του στομάχου. Αλλά να είστε προσεκτικοί, τα υγρά περνούν γρήγορα από το στομάχι και η επίδραση στη μείωση της όρεξης έχει μικρή διάρκεια. Αντίθετα, οι σούπες συνδυάζουν την μηχανική επίδραση κορεσμού των υγρών με την παροχή φυτικών ινών, που είναι γνωστές για την επίδρασή τους στη μείωση της όρεξής.

Ωμά λαχανικά
Τα ωμά λαχανικά είναι, επίσης, πλούσια σε φυτικές ίνες που ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας. Η κατανάλωση των ωμών λαχανικών απαιτεί, ομοίως, μια σημαντική προσπάθεια μάθησης. Η μάσηση συμβάλλει στη συντομότερη πρόσληψη των «σημάτων κορεσμού» από τον εγκέφαλο.

Φρούτα πλούσια σε πηκτίνες
Οι πηκτίνες είναι ίνες σχηματίζουν στο στομάχι ένα είδος γέλης (ζελέ) που συμβάλλει στην αύξηση του αισθήματος του κορεσμού. Μερικά φρούτα παρέχουν μεγαλύτερο κορεσμό από άλλα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μήλο. Σημειώστε ότι όπως τα λαχανικά, έτσι και τα φρούτα απαιτούν προσπάθεια κατά τη μάσηση, που ενισχύει περαιτέρω την αίσθηση κορεσμού.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και κυρίως το λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα στήθος) και ορισμένα ψάρια (τόνος, σολομός), έχουν ενδιαφέρουσα επίδραση στην όρεξη. Μαζί με το σκληρό βραστό αυγό (επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες), παρέχει μια άμεση αίσθηση πληρότητας μακράς διαρκείας.

Δημητριακά πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες
Τα ζυμαρικά, το ρύζι, το σιτάρι, δημητριακά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες που χορταίνουν γρήγορα και μάλιστα η αίσθηση του κορεσμού που προκαλούν διαρκεί αρκετά. Τα παραπάνω ισχύουν κυρίως όταν τα τρόφιμα αυτά καταναλώνονται με τη μορφή ολικής άλεσης, οπότε προσλαμβάνουμε υψηλότερη ποσότητα φυτικών ινών.

Θυμηθείτε – για όλα τα παραπάνω τρόφιμα – ότι πρέπει να καταναλώνονται συχνά σε μικρές δόσεις και ότι η διατροφή σας πρέπει να έχει ποικιλία και να είναι ισορροπημένη.

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

Στεργίου Μαργαρίτα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

© 2024 foodbites