greentea3

Τσάι: Αντικαρκινικό… καρδιοπροστατευτικό … λιποδιαλυτικό…

Τα οφέλη του τσαγιού εκτείνονται σε όλο το φάσμα  των ειδών του -πράσινο, μαύρο ή άσπρο- και, μεταξύ άλλων υπόσχονται πολλά για  την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και την ενυδάτωση.

Όμως, το πράσινο τσάι έχει το πλεονέκτημα: Είναι λιγότερο επεξεργασμένο και συνεπώς οι ωφέλιμες ουσίες, τα αντιοξειδωτικά (και ιδίως η ισχυρότατη αντιοξειδωτική ουσία EGCG), περιέχονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Τελευταία έχουν προκύψει νέα στοιχεία σχετικά με το πόσο ισχυρό είναι το πράσινο τσάι. Εδώ και πολύ καιρό έχει σχετιστεί με την καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά ερευνητές παρουσίασαν νέα στοιχεία σχετικά με το πώς το πράσινο τσάι εμποδίζει ή επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη και του μαστού.

Σε μια μικρή νέα μελέτη, οι άνδρες που έπιναν πράσινο τσάι είχαν λιγότερη φλεγμονή των ιστών του προστάτη και χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης PSA (τα υψηλά επίπεδα της οποίας αποτελεί δείκτη του καρκίνου του προστάτη), από τους άνδρες που δεν έπιναν τσάι, χάρη στα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες. Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι πολυφαινόλες εμποδίζουν δύο πρωτεΐνες που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε μια μελέτη 40 γυναικών με καρκίνο του μαστού, όπως έχει δημοσιεύσει το LiveScience. Αν και οι ειδικοί συμφωνούν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα, η μελέτη δίνει ένα επιπλέον στοιχείο για τα οφέλη που προσφέρει το πράσινο τσάι στην υγεία. Πέρα όμως από την αντικαρκινική προστασία του, το πράσινο τσάι μπορεί να συνεισφέρει ποικιλοτρόπως στην πρόληψη και βελτίωση της υγείας.

Προστατεύει την καρδιά

Όλες οι ποικιλίες τσαγιού έχουν σχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αλλά ιδιαίτερα το πράσινο τσάι φαίνεται ότι κρατά “ευέλικτες και ελαστικές” τις αρτηρίες της καρδιάς και έτσι μπορούν να χειριστούν καλύτερα τις αλλαγές στην πίεση του αίματος, όπως αναφέρεται στο Time.com. Τα αντιοξειδωτικά γνωστά ως φλαβονοειδή συμβάλουν σ τη σωστή λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, που με τη σειρά του προλαμβάνει το φράξιμο των αρτηριών.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Εργαστηριακές, κυρίως, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατεχίνη EGCG μπορεί να καταπολεμήσει τους ιούς. Σε μια μελέτη, το πράσινο τσάι εμπόδισε ένα συγκεκριμένο στέλεχος του ιού του κοινού κρυολογήματος (ιογενής λοίμωξη) να αναπαραχθεί. Πιστεύεται πως λειτουργεί χάρη σε μια ενίσχυση του αριθμού των ρυθμιστικών Τ κυττάρων  στο σώμα, τα οποία αποτελούν δείκτη της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καταπολεμά την παχυσαρκία

Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και την πρόληψη της αύξησης του βάρους, γεγονός που το καθιστά ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της συνεχώς διευρυνόμενης περιμέτρου της μέσης μας. Πέντε φλιτζάνια την ημέρα φαίνεται να αυξάνουν φυσικά την καύση του σωματικού λίπους, σύμφωνα με το Health.com. Και σε μια μελέτη του 2011, τα ποντίκια αύξησαν το βάρος τους πιο αργά, όταν τους δόθηκε πράσινο τσάι μαζί με μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή.

Βελτιώνει τη λειτουργικότητα στους ηλικιωμένους

Σε μια μελέτη από 14.000 ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών, εκείνοι που έπιναν το περισσότερο πράσινο τσάι αντιμετώπισαν καλύτερα τη διαδικασία της γήρανσης. Καθημερινές δραστηριότητες όπως το μπάνιο ή το ντύσιμο ήταν πιο εύκολες για το 7% των ατόμων που έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια την ημέρα, σύμφωνα με την HuffPost.

Ενώ μερικά από τα οφέλη μπορεί να αποδοθούν στον γενικότερο υγιεινό τρόπο ζωής, οι ερευνητές είπαν ότι το ίδιο το πράσινο τσάι φαίνεται ότι εξακολουθεί να παίζει κάποιο ρόλο.

Προλαμβάνει το διαβήτη

Τόσο μαύρο όσο και το πράσινο τσάι πιστεύεται ότι σχετίζεται με μείωση του σακχάρου στο αίμα  που θα μπορούσε να αποτρέψει το  διαβήτη, σύμφωνα με το WebMD. Αλλά μια μελέτη του 2006 σε πάνω από 17.000 Ιάπωνες ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον έξι φλιτζανιών  πράσινου τσαγιού την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο για διαβήτη κατά περίπου ένα τρίτο, ενώ τα άλλα είδη τσαγιού, δεν προσφέρουν καμία προστασία, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση.

Μειώνει τη χοληστερίνη

Οι πολυφαινόλες φαίνεται να μπλοκάρουν την απορρόφηση της χοληστερόλης, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης. Ωστόσο η επίδραση δεν είναι τεράστια – το 2011 μελέτη διαπίστωσε τα επίπεδα της LDL μειώθηκαν μόνο κατά περίπου πέντε ή έξι σημεία.

Βελτιώνει τη μνήμη

Η διάσημη πλέον EGCG φαίνεται επίσης να προστατεύσει τη φαιά ουσία μας. Το πράσινο τσάι προκαλεί την ανάπτυξη νέων κυττάρων του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη το 2012 σε ποντίκια, ενισχύοντας τη μνήμη και τη μάθηση.

Πηγή: Huffingtonpost

© 2023 foodbites