christmas-healthy

Συμβουλές για πιο Υγιεινές Γιορτές

Πώς να διατηρήσετε το φυσιολογικό σας βάρος στις γιορτές χωρίς να σας χαρακτηρίσουν «ακατάδεκτο»; Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες απλές συμβουλές για να απολαύσετε χωρίς ενοχές τις γιορτινές ημέρες

 

  1. Μην πηγαίνετε σε μία γιορτή με άδειο στομάχι. Όταν είμαστε πεινασμένοι έχουμε την τάση να καταναλώνουμε πιο γρήγορα την τροφή. Αν φροντίσετε να τηρήσετε την συνήθεια ενός καλού πρωινού και δεν παραλείψετε το μεσημεριανό φαγητό θα αποφύγετε την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού σε ένα γιορτινό μπουφέ.
  2. Προσοχή στις μερίδες. Απολαύστε ελεύθερα ένα ποτό ή ένα γλυκό, ή ακόμα και ποικιλία γλυκισμάτων, να θυμάστε όμως ότι το μυστικό για όλα είναι το μέτρο. Κρατήστε μικρό πιάτο, ή επιλέξτε ένα μικρό κομμάτι από κάθε γλυκό. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε και από διαφορετικά είδη.
  3. Επιλέξτε συνειδητά τι θα βάλετε στο πιάτο σας για να αποφύγετε τα πολλά λιπαρά. Τρόφιμα πλούσια σε «κακά» λιπαρά είναι τα τηγανητά, αυτά που περιέχουν κρέμα γάλακτος ή λιωμένα τυριά, τα επεξεργασμένα κρεατικά όπως το σαλάμι και τα λουκάνικα και οι τούρτες. Θυμηθείτε ότι το μισό πιάτο πρέπει να καλύπτεται από λαχανικά, το ¼ με αμυλούχες τροφές (ρύζι, πατάτες), ενώ το υπόλοιπο ¼ με πηγές πρωτεΐνης (αν πρόκειται για κρέας, κατά προτίμηση άπαχο – για παράδειγμα μπορείτε να αφαιρέσετε τα λιπαρά μέρη όπως η πέτσα).
  4. Αντισταθείτε ευγενικά. Μην υποκύπτετε στα καλέσματα όλων όσων επιμένουν να σας «λυγίσουν» με ατάκες όπως: «σιγά! ένα μελομακάρονο είναι μόνο». Αν κάποιος επιμένει πολύ, ζητήστε του να σας το τυλίξει σε αλουμινόχαρτο, για να το πάρετε μαζί σας.
  5. Δοκιμάστε εναλλακτικές συνταγές για τα παραδοσιακά γλυκά. Αν φτιάξετε κουραμπιέδες για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε φυτική μαργαρίνη αντί για βούτυρο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντικαταστήσετε ορισμένα από τα παραδοσιακά συστατικά με άλλα, πιο υγιεινά.
  6. Επιλέξτε χαμηλότερα σε θερμίδες αλκοολούχα ποτά. Το αλκοόλ περιέχει αρκετές θερμίδες, οι οποίες έχουν την τάση να αποθηκεύονται στην περιοχή της κοιλιάς. Το κρασί, με λιγότερες θερμίδες, είναι ιδανικό για να συνοδεύσει ένα γιορτινό γεύμα.
  7. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Το αλκοόλ και ο καφές μπορεί να αφυδατώνουν τον οργανισμό, οπότε το νερό είναι πολύ σημαντικό και το Δεκέμβριο, όπως και τις υπόλοιπες εποχές του έτους.
  8. Φυσική Άσκηση: Οι γιορτές είναι μία καλή ευκαιρία να κάνετε μεγάλες βόλτες με τους αγαπημένους σας, είτε στα καταστήματα, είτε ση φύση. Έτσι, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να διατηρήσει την ισορροπία του αυξάνοντας τις καθημερινές καύσεις. Το «κλειστό γυμναστήριο» δεν αποτελεί δικαιολογία λοιπόν, αφού υπάρχουν τόσες άλλες δραστηριότητες για να το αντικαταστήσετε.

Και φυσικά να θυμάστε πάντα ότι «Μέτρον Άριστον»!

Πηγές:
http://www.healthcastle.com
http://www.mednutrition.gr

© 2021 foodbites