Με τι μπορώ να αντικαταστήσω στην παιδική διατροφή τα γλυκά;

Είναι προφανώς αναπόφευκτο να μην έρχεται ένα παιδί σε…πειρασμό να φάει γλυκό!
Ας ξεκινήσουμε πηγαίνοντας ένα βήμα..πίσω:
– Mήπως το παιδί  σας έχει πάρει το μήνυμα ότι τα γλυκά είναι κάτι “απαγορευμένο”;
– Μήπως στο σπίτι υπάρχουν συνεχώς διαθέσιμα γλυκά; Το να γνωρίζουν τα παιδιά ότι υπάρχουν γλυκά στο σπίτι αλλά “δεν επιτρέπεται” να τα φάνε τα τρελλαίνει.
– Μηπως κάποια γιαγιά, συγγενείς, φίλοι καλλιέργησαν στο παιδί  σας ιδέες που δεν ξέρετε σχετικά με τα γλυκά; (π.χ επιβράβευση, σε δυναμώνουν, αντέχεις πιο πολύ στο ποδόσφαιρο..κλπ

Μια πρώτη προσέγγιση θα ήταν, λοιπόν, να μην δαιμονοποιείτε τα γλυκά στα μάτια του παιδιού σας και να φροντίζετε να μην υπάρχουν διαθέσιμα κάθε μέρα στο σπίτι.
Μπορείτε σε αντίθεση, να επιλέγετε να υπάρχει αφθονία φρούτων, ή σπιτικό κέικ (μπορείτε να φτιάξετε και σε διάφορα σχέδια!) ή σπιτικά μπισκότα με μέλι ή σοκολάτα, μάφινς με φρούτα, ψητά μήλα βουτηγμένα σε λιωμένη σοκολάτα, ζελέ με φρούτα και γιαούρτι….
 * Όταν το παιδί  σας επιζητά  κάποιο γλυκό, μην του το αρνείστε συνεχώς, μην αντιδράτε έντονα και θυμηθείτε να μην τον επιβραβεύετε με γλυκό για να φάει το φαγητό του ή για να διαβάσει τα μαθήματά του.
* Αντί να του μιλάτε για “κακά” τρόφιμα, όπως τα γλυκά, προσπαθήστε να του μάθετε ότι αυτά δεν απαγορεύονται, απλώς τα καταναλώνουμε πιο σπάνια σε σχέση με άλλα τρόφιμα, όπως πχ τα φρούτα.
* Διαβάστε μαζί τις ετικέτες κάποιου σνακ και δείξτε του για παράδειγμα πόσο πολλή ζάχαρη περιέχει.
* Κάντε ένα παιχνίδι μαζί :  για μια μέρα υπολογίστε πόσα τρόφιμα με ζάχαρη έχει φάει (πχ δημητριακά πρωινού με ζάχαρη-φρουκτόζη-σιρόπι γλυκόζης; ή αναψυκτικό τύπου κόλα ή χυμός με ζάχαρη(φρουτοποτό) ή κάποιο γλυκό σνακ στο διάλειμμα στο σχολείο; ) Μήπως τελικά την επόμενη μέρα να προσπαθήσει να φάει κάτι λιγότερο; …..
* Τέλος διερευνήστε τα άλλα του ενδιαφέροντα και προσπαθήστε να τα καλλιεργήσετε και “να τον σπρώξετε προς αυτά” . Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το κάνετε σε συνδυασμό με δική σας αναζήτηση σχετικά με το “πότε ζητάει γλυκά”. π.χ όταν βαριέται;, όταν αποζητά επιβράβευση; όταν είναι στενοχωρημένο; όταν πεινάσει πραγματικά;

© 2024 foodbites