Τί είναι το αγουρέλαιο;

Αγουρέλαιο είναι το  ελαιόλαδο που παραλαμβάνεται πρώτο, στο ελαιοτριβείο, από επιλεγμένες ελιές που δεν έχουν ωριμάσει τελείως (είναι ακόμα πράσινες & άγουρες).  Το όνομά του σημαίνει «άγουρο /ανώριμο λάδι» και πολλές φορές θα το ακούσετε και με την ονομασία «πρωτόλαδο».
Το γεγονός ότι προέρχεται από ελιές υγιείς, που είναι ακόμα άγουρες δίνει σ’ αυτή την κατηγορία ελαιολάδου ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έχει πολύ χαμηλή οξύτητα , είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει  σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλα λάδια , τα πολύτιμα συστατικά του ελαιόκαρπου (μέταλλα , βιταμίνες, πολυφαινόλες κλπ).
Έχει πλούσια φρουτώδη γεύση που θυμίζει τον φρέσκο καρπό της ελιάς και το χρώμα του είναι έντονο πράσινο.
Ίσως νοιώσετε ότι «πικρίζει» λίγο, ή ότι σας «τσιμπάει» στο λαιμό. Αυτά όμως είναι υγιή χαρακτηριστικά και οφείλονται ακριβώς στη  μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και σε άλλα αντιοξειδωτικά, όπως αναφέραμε πιο πάνω. Θυμηθείτε λοιπόν ότι το έξτρα παρθένο αγουρέλαιο είναι το καλύτερο είδος ελαιολάδου που συνδυάζει ξεχωριστή  γεύση και  μοναδικά,  ωφέλιμα συστατικά για την υγεία.
Το βρίσκουμε μόνο Οκτώβριο (σπάνια και Νοέμβριο), και αυτό είναι αναμενόμενο και λογικό, αφού μετά δεν υπάρχουν πια φρέσκες , ανώριμες ελιές

© 2024 foodbites